Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu(HAMOK) üyeleri ve kentte faaliyet gösteren sivil toplum örgütü temsilcileri deprem sonrası durumu değerlendirmek için toplandı.

Başkan Lütfü Savaş "Seçime giderken plansız şekilde yeniden binalar yapılmasını istemiyoruz.Demografik yapıyı korumamız, giden insanlarımızı geri getirmemiz lazım. Sarsıntılar devam ederken herhangi bir bakanlığın temel atmasını doğru bulmuyoruz. Antakya’daki binaların yüzde 80’nin yıkılacağını düşünüyoruz” dedi.

Genel Sekreter Yardımcısı İhsan Çakar,toplantıda kuruluş temcilerine açıklama yaptı.Çakar,2017'den beri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yaptıkları çalışmalara ilişkin yanıt alamadıklarını belirtti.

Buna karşın uyardığımız binlerce binanın çöktüğünü ve şu anda yaklaşık 57 bin bina için plan yapıldığını söyledi.Planlama ofisi kurmak lazım. Şehrin nihai şeklini Hataylılar vermeli. Şu anda Hatay'da ‘Hatay Mekansal ve Kent Vizyonu Projesi’ geliştiriyoruz” dedi.

'HATAY KENDİ RUHUNA UYGUN YAŞAMALI'

Sivil toplum örgütü temsilcileri deprem sonrası Hatay’a ilişkin  açıklamalara karşı çıkarak “Bu topraklar bizi biz yapan topraklardır. Siyasetin acımızın önüne geçmesini istemiyoruz. Bu şehirde söz sahibi olmak istiyoruz. Hatay kendi ruhuna uygun yaşamalı” cevabını söyledi.

'BİNA YAPILIR AMA ORADA HAYAT KURMAK ÖNEMLİDİR'

Depremin hemen ardından çadırların toplatılmasına tepki gösteren sivil toplum örgüt temsilcileri gönüllülerin tüm çabalarına bölgede ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
HAMOK ve örgüt temsilcileri, Hatay’a yapılması planlanan 85 metrekarelik evlere ilişkin ise “Bina yapılır ama orada hayat kurmak önemlidir” diyerek, Hatay’ın dokusuna ve ruhuna uygun olmayan bir yapılaşmadan yana olmadıklarını ifade etti.

Toplantının sonunda Hatay Belediyesi, HAMOK ve STÖ temsilcileri;Hatay’ın sesini her yerde duyurmak için atılması gereken her adımı takip edeceklerini açıkladı.