İsviçre bana göre dünyanın en güzel ülkelerini sıralamaya koysak en başlarda gelir. Çok sevdiğim gezdiğim fotoğraflar çektiğim bu güzel Ülkede en son bir iş toplantısı nedeniyle Bern şehrine gitmiştim.Bu şehir meydanını görelim gezelim derken,dikkatimi çeken ilginç bir heykel oldu! gittiğinizde Bern meydanını görmek isterseniz eğer mutlaka sizlerde göreceksiniz.

490Ef043 8C31 4E88 B1Cb 6F0904Cdbd26

Bern'de bu meydanda 500 yıldır bir çuval bebek yiyen adam heykeli vardır ve asıl ilginç olanı,     

Bu heykelin yapılış amacının hiç kimsenin bilmiyor olması!..

Biraz araştırdığımızda 1545 yılında İsviçre’nin Bern kentindeki belediye meclisi, sanat ile uğraşan resim ve heykel yapmayı seven 

Hans Gieng’den 100 yaşına gelmiş ve tamire muhtaç bir heykelin yerine yenisini yapmasını istemesi ve bu görevi kendisine vermesi ile başlar. 

Daha önce orada bulunan heykelin ne olduğu ile ilgili çok sağlıklı bilgiler maalesef bilinmemektedir. 

D11Fb8A8 0411 4Ef5 Aca9 3D59D4E3671E

Bilinen Hans Gieng’in yaptığı ve yarattığı heykelin,Bern vatandaşlarına o zamandan beri uykusuz geceler yaşatmak için yeterince ürkütücü olmasıydı !

Heykel, bebek yiyen dev bir adamı tasvir etmektedir.

Tuhaf anlam verilmeyen,dehşete düşmüş başka bir bebeğin yanı sıra ayrıca bebeklerle dolu bir çuval tutmaktadır. Bu ürkütücü heykel aslında ne düşündüğünün arkasındaki verilmek istenen mesajıda maalesef açık göstermemektedir!.

Yani bakıyorsunuz düşünüyorsunuz ama bir anlam veremiyorsunuz. 

Belki de bu heykel eğer çocuklarınız ağlıyorsa Bern’e getirmeyin deme anlamıda taşıyordur kim bilir. 

Düşündüren taraf bu dev görünümlü adamın çocuğun kafasını yutarken,yemeğinden oldukça zevk alıyor gibi görünmesidir.

Burası için  ayrıca Kindlifresserbrunnen’ın  yani (Dev Çeşmesi ya da “Çocuk Yiyen Çeşmesi”) olarakta   lanetli olduğu söylenmektedir.                           

Yerel bir geleneğe göre, Noel’de bu çeşmeden şarap akar ve bu şarabı içen kişi şeytan tarafından ele geçirilir ve belki de bu yüzden, meleklere yönelik doyumsuz bir iştah gelişir? Tabi bütün bunlar söylentiden ibaret sadece..

Yine çeşme ile ilgili çeşitli rivayetler var tabii,        

Bu çocuk yiyenin ,Alp dağlarında yaşayan halk öykülerinde yer alan Noel baba’nın kötü arkadaşı olan canavar Krampus olduğu ve Noel baba uslu çocuklara hediyeler dağıtırken, sırtında bir çuvalla dolaşan Krampus'un yaramaz çocukları yediği, boğduğu ve cehenneme taşıdığı gibi..

3Accbcc3 Eb42 4265 809B 6493C383Dd63

Heykelde yunan tanrısı Cronus'un betimlendiğini.Kronos, babası Uranüs’ün erkekliğini bir orakla yumurtalıklarını keserek yok etmesinin ardından kahinlerin onun da kendi çocukları tarafından devrileceğini söylemeleri üzerine, kızları Hestia Demeter, Hera ve oğulları Hades ile Poseidon’u doğar doğmaz yediği gibi söylentilerde hep olmuştur..

Yine fazlaca halk arasında yayılanı ise.Bu canavar görünümlü heykelin Bern’i kuran Duke Berchtoldv’in ağabeyi olduğu yönünde Dükün gölgesinde kalan ağabeyin kıskançlığından kentteki çocukları toplayıp yediği yönünde..

Bir başka rivayet anne ve baba sözü dinlemeyen çocukları korkutmak için yapılmış bir karnaval karakteri olduğu yönünde 

Yani kısacası hiç kimse bu canavar görünümlü dev adam heykeline bir anlam verememiştir.Zaten dikkatimi çeken taraf bu yönü oldu.Sizler ile paylaşmak istedim.

Bir gün yolunuz düşerse İsviçre’ye Bern şehrini ve meydanını ve Meydanda bulunan bu çocuk yiyen çeşmesini mutlaka görün.Anlam veremediğimiz bu görünüme belki siz bir anlam verirsiniz.

Sevgilerimle 

Aykut Torunoğulları