Dünyanın en başarılı teknik direktörlerini sayın diye sorulursa kuşkusuz en başlarda yerini almıştır Jose Mourinho.

En beğendiğim ve sadece futbol hocası olarak değil! saha dışında olan duruşu ve karakter olarak da farklı ve ayrıcalıklı bir spor adamı olan Jose Mourinho Fenerbahçe ile 2 yıllığına anlaşmış.

Hayırlı olsun diyelim. Her ne kadar Portekiz’li Teknik direktör aşısı bizim ligimizde bir türlü tutmasa da Jose Mourinho ile bunun değişeceğini düşünüyorum.

Neden diye soracak olursanız! okuyunca anlaşılacak neler anlatmak istediğim ve bu yazıyı özellikle gençlerimizin ve hayalleri, hedefleri olan spor ile ilgili herkesin okumasını isterim. Çünkü devam eden yaşamlarında kendilerine çok şey katacağı inancındayım.

Gelelim yazımızın konusuna. Bizlere tarih boyunca önemli adamlar anlatılır, yazılır, söylenir. Liderler, Krallar, Padişahlar yani kendi dönemlerinin efsaneleri (her dönemin efsaneleri vardır mutlaka) bende genelde ölümlerinden sonra efsane ünvanı alanların dışına çıkarak yaşamış olduğumuz 2024 yılında bu ünvanı yaptıkları ile ve yaşayarak hak etmiş çılgın, sıra dışı, agresif, sevecen, aksi, gelgitleri olan problemli 61 yaşındaki bu Portekizli spor adamının hayatına değineceğim.

Hayatı aslında bütün işyerlerinde ve firmalarda anlatılmalı ve Seminerler konusu olmalı bence. Ülkesinden İngiltere'ye uzanan ve başlayan Porto, Chelsea, Man. United, İnter, Roma ve dünyanın neredeyse en tepesindeki Kulüplerden sayılan Real Madrid'e kadar devam eden kendisine özel biriyim diyecek kadar küstah, neredeyse kaldırmadığı kupa, başarı, zafer yok gibi bir kariyer yolculuğu.

Bu sıra dışı Futbol Hocasının bizlerde hayranlık uyandıran bir diğer tarafı da Real Madrid tarihinde ilk defa bu kadar Türk kökenli Futbolcuyu bir araya getirmesi oldu. Başta Mesut Özil, Hamit Altıntop ve Nuri Şahin alarak neredeyse Real Madrid'i Türkiye'de herkesin ikinci takımı haline getirdi. Ve Şampiyon olarak yaptığının doğruluğunu da kanıtlarcasına.

Gittiği her Ülkede işine öncelikle basın mensuplarını ve rakip takım Hocalarını hedef alarak başlayan bu tuhaf sezgilere sahip adam her zaman hiç kimsenin duymak istemediği ama zorunda kaldığı sözlerine muhatap oluyor.

Jose Mourinho ile hiçbir teknik adam aynı ortamda ve aynı ülkede çalışmak istemez. Çünkü en önemli güven olan özgüveniyle bu kadar yoğrulmuş bir adamla başetmek zor.

Hiç kimse Jose Mourinho kadar yapılacak karşılaşma öncesi kendinden emin ve inanarak iddialı açıklamalarda ve kararda olmamıştır. Kaybetse bile! Bu çılgın adamın kendi seyircisi önünde kaybetmesi mucize gibi bir şey, zaten çok nadir görülen bir durum. Kararlı olmadan, inanmadan, hayal kurmadan, hedef belirlemeden ve uygulamadan asla başarı gelmez ilkelerinin tamamını yaşayan ve yansıtan bir farklı kişilik.

Bu özel hoca artık Türkiye’de ve özellikle sporla ilgilenen gençlerimiz için bir şans! Takip edilmesi ve öğrenmek için yaptıklarıyla dersler almaları gerekiyor.

Hatırladığım kadarıyla en son bir özel Firma davetlisi olarak geldiği İstanbul'da katıldığı bir Konferansta verdiği mesajlar ders kitaplarına girecek kadar güzeldi.

- Öngörülü olmak liderliğin temelinde yer alır.
- Başarı daha çok çalışmayı da beraberinde getirir ama günün sonunda kendinize ait bir Hayatınızın olması gerek.
- Evinde mutlu olmayan bir insanın işinde başarılı olması mümkün değil.
- Kendinizi göstermek için başarılıyım dediklerinizden yararlanın.
- Ders almak için başarısız olmayı bekleyerek ancak zaman kaybedersiniz.
- İkinci olmayı hiçbir zaman sevmem zaten ikincileri hiç kimse hatırlamaz.

Evet benim de en beğendiğim, örnek aldığım ve takip ettiğim insanlardan biridir Jose Mourinho.

Yakaladığı bu olağanüstü başarıda ve haklı kariyerinde çalıştığı Kulüplerde asla hem şiş yanmasın hem Kebap yanmasın diyenlerden olmadı. Asla gittiği kulüplerde onunla aram iyi bununla iyidir demedi. Sadece bildiğini yaptı ve gerçekleştirdi.

Ve bizlere İnanmak için görmeniz gerekmez! Görmeniz için inanmanız gerekir. Durumunu net ve sade olarak hep hissettirdi. İşte bundan dolayı bu değerli hoca ile anlaşarak Fenerbahçe başarılı bir transfere imza atmıştır. Futbol dünyası tarafından özellikle Avrupa’dan yakın takip edilen bu sıra dışı kişi gözleri yeni sezonda Türkiye Süper Ligi üzerine kuşkusuz çekecektir. Jose Mourinho’nun olduğu bir ligde diğer diğer teknik direktörlerin işi hiç de kolay olmayacak. Çünkü karşılarında sıradan değil! Sıra dışı bir futbol dehası olacak.

Sevgilerimle