ABD merkezli Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) takip ettiği istatistikler, doların resmi altın ve döviz rezervlerindeki payının 2022'nin dördüncü çeyreğinde yaklaşık otuz yılın en düşük seviyesi olan yüzde 58'e düştüğünü gösteriyor.

Hareketin kademeli olduğu ve merkez bankalarının döviz rezervlerindeki dolar payının şimdi neredeyse en son 1995'te görülen seviyeye düştüğü bildirildi.

ABD ENDİŞELENDİRİYOR

Doların dünyanın baskın para birimi olarak uzun süredir devam eden statüsü, artan ABD borcuna ilişkin endişeler nedeniyle son yıllarda istikrarlı bir şekilde aşındı. Bunun dışında, Reuters tarafından aktarıldığı üzere, Eurizon SLJ Capital Limited CEO'su Stephen Jen'e göre, Rusya'nın 640 milyar dolarlık altın ve döviz rezervlerinin yarısının dondurulmasına tepki olarak, "2022'de yaşananlar, dolar payında reel anlamda çok keskin bir düşüş oldu" dedi.

ARALARINDA TÜRKİYE DE VAR

Jen'e göre, son dönemde Suudi Arabistan, Çin, Hindistan ve Türkiye gibi ülkeler, rezervlerini başka para birimlerine göre çeşitlendirme konusunu gözden geçiriyor. 

Bank for International Settlements'a (BIS) göre, yuanın küresel işlemlerdeki payı 15 yıl önce neredeyse sıfır iken yüzde 7'ye yükseldi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER