Aktivistlere ve aile avukatına göre, ölümü İranlı yetkililerin yönetimini sarsan protesto hareketini ateşleyen Mahsa Amini'nin mezarı tahrip edildi. 22 yaşındaki Amini, ülkesinde kadınlara yönelik kıyafet kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla ahlak polisi tarafından tutuklandıktan sonra eylül ayında hayatını kaybetmişti.

Ailenin avukatı Saleh Nikbakht, "Maalesef pazar sabahı zaten tanıdığımız ve geçmişte aynı şeyleri yapmış olan kişiler Mahsa Amini'nin mezarına saldırdı" dedi. Avukat, saldıranların kim olduğunu belirtmezken, yetkililerin daha önce mezarın üzerine koruyucu bir saçak yapılmasını engellemek için müdahale ettiğini de ekledi.

DEVRİMDEN BU YANA İLK

Ölümünden sonra başlayan protestolar, 1979 devriminden bu yana İran'ı yöneten sisteme meydan okudu. Son aylarda protestolar olarak zayıflarken, eylemler hala devam ediyor. Ailesiyle birlikte Tahran'ı ziyaret eden Amini, memleketi Saggız'da toprağa verildi ve aktivistler, yetkililerin bunun etrafında herhangi bir halk yürüyüşünü engellemeye kararlı olduğunu iddia ediyor.

Amini’nin kardeşi Aşkan ise, “Yani senin mezar taşın da mı rahatsız ediyor? Bin kere bozsunlar, biz yine başaracağız, bakalım kim yorulacak" ifadelerini kullandı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER