Amerika Birleşik Devletleri'nin ülkelere Çin'in bu teknolojiye erişimini kısıtlaması yönünde yaptığı baskıların ardından Japon hükümeti, Pekin'e yönelik, ihracat kontrolleri uygulanan yarı iletken üretim malzemeleri listesini daha da genişletecek.

HOLLANDA'YI TAKİP ETTİLER

Japonya'nın kararı geçtiğimiz haftalarda Hollanda'nın da "ulusal ve uluslararası güvenliği" gerekçe göstererek attığı benzer adımı takip etti.

Euronews'in haberine göre, Hollanda her ne kadar açıklamasında doğrudan Çin'den bahsetmese de Pekin yönetimi tepki göstermişti. Japonya Ticaret Bakanı Yasutoshi Nishimura da herhangi bir ülkenin hedeflenmediğini söyleyerek amacın bu teknolojilerin askeri amaçlarla kullanımını engellemek olduğunu belirtti.

TEMMUZ AYINDA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ BEKLENİYOR

Japonya'nın aldığı karara göre 23 ürün, ihracat kontrollerine tabi ürünler listesine eklenecek. Bu hamle, şirketlerin Çin'e yönelik ihracatını zorlaştıracak. Listeye, yüksek performanslı çip yonga üretiminde kullanılan aşırı ultraviyole litografi ile bellek cihazlarını baskılama malzemeleri eklenecek. Sıkılaştırma önlemlerini kapsayan yeni yönetmeliğin mayısta kamuoyuna resmen duyurulması ve temmuzda yürürlüğe girmesi bekleniyor.

(KAYNAK)