Güney Avrupa'daki turizm şirketleri, daha kuzeydeki ülkelerde yaşayanlara kışı yurtdışında geçirmenin reklamını yaparken, paketlere olan talep dikkat çekiyor. 

‘SAVAŞ BENİ BURAYA İTTİ’

Polonyalı yazılımcı Victor Varlamov, yüksek fatura beklentisi ve Ukrayna savaşının sertleştirdiği kış nedeniyle Afrika kıyılarındaki güneşli bir İspanyol adasına yerleşti. 50 yaşındaki Varmalov, karısı ve kızıyla birlikte iki ay önce Polonya'nın Baltık kıyılarından İspanya'daki Kanarya Adaları'na taşındı. Doğuştan Rus olan Varmalov, "Ekonomik kriz ve çoğunlukla savaş durumu beni buraya itti" dedi.

Gdansk'tan ayrılmadan önce Varmalov, Polonya'da yalnızca elektrik için ödediği 200 avro yerine her ay 250 avro tasarruf edebileceğini ve internet dahil tüm hizmetler için 140 avro ödeyebileceğini söylerken, “Gerçek, beklentilerimden daha iyi” dedi.

‘EKONOMİK SIĞINAK’

Ortalama kış sıcaklığının 20 derece olduğu Kanarya Adaları bölgesel hükümeti, Eylül ayında Varmalov gibi uzaktan çalışanları ve İngiltere, Almanya ve İsveç gibi ülkelerden emekli insanları çekmek için bir sosyal medya kampanyası başlattı. Bölgenin turizm şefi Yaiza Castilla, adaları "ekonomik bir sığınak" olarak nitelendirerek, "Bunun Avrupa'da büyük bir ekonomik belirsizlikle dolu bir kış olacağı bir sır değil, ancak Kanarya Adaları'nda durumu tersine çevirmek istiyoruz" dedi.

Diğer güney Avrupa ülkeleri de potansiyeli görüyor. Yunanistan’ın turizm bakanı Eylül ayında Avusturya'yı ve İsveç gibi kuzey Avrupa ülkelerini "Avrupa'yı saran bu büyük enerji krizini bir fırsata dönüştürmek" için ziyaret etti. Öte yandan Portekizli bir yetkili, kuzey Avrupa'dan gelen kış turistleri için beklentilerin "çok olumlu" olduğunu söyledi.

VERİLER DESTEKLİYOR

Turizm verileri iyimserliğini destekliyor. Ev kiralamak için kullanılan arama motoru HomeToGo tarafından Reuters için toplanan veriler, geçen yıla kıyasla İngiltere, Almanya ve Hollanda gibi ülkelerden yapılan aramaların İspanya, Yunanistan ve Portekiz'de kış konaklaması için sırasıyla yüzde 36, yüzde 13 ve yüzde 3 arttığını gösterdi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER