Kuzey Kore'nin yakın zamanda gerçekleştirdiği bir dizi füze denemesi nedeniyle tansiyon yükseliyor. ABD'nin yeni yaptırımlar için yaptığı baskıyı, Pyongyang'ın hararetli tepkisi takip etti ve bu, 2017'nin sözde "ateş ve öfke" tehditleri dönemine dönüşün hayaletini yükseltti.

ÜST DÜZEY İSİMLER TOPLANDI

Resmi KCNA haber ajansına göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, iktidardaki İşçi Partisi'nin güçlü politbürosunu, "düşmanca" ABD politikasına karşı önlemler de dahil olmak üzere "önemli politika konularını" görüşmek üzere topladı. KCNA, politbüro güven artırıcı önlemlerin yeniden gözden geçirilmesini ve "geçici olarak askıya alınan tüm faaliyetlerin yeniden başlatılması sorununu derhal incelemeyi" emretti ve "daha güçlü fiziksel araçların derhal desteklenmesi" çağrısında bulundu. Haberde, ABD-Güney Kore ortak askeri tatbikatları, bölgede son teknoloji ABD stratejik silahlarının konuşlandırılması ve BM yaptırımlarının uygulanmasına atıfta bulunularak, Washington'un düşmanlığı ve tehditlerinin "tehlike çizgisine ulaştığı" belirtildi.

KRİTİK ZAMANLAMA

Politbüro’dan yapılan açıklamada, "ABD emperyalistleriyle uzun vadeli bir yüzleşme için daha kapsamlı hazırlık yapmalıyız" denildi. Kuzey Kore'nin uyarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ABD ve diğer bazı ülkelerin talebi üzerine son füze denemelerini görüşmek üzere Perşembe günü kapalı kapılar ardında bir toplantı düzenlemesinden saatler önce geldi. Başkan Joe Biden, görevdeki ilk yılını münasebetiyle Çarşamba günü düzenlenen yaklaşık iki saatlik bir basın toplantısında Kuzey Kore'den hiç bahsetmedi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, Kuzey Kore'nin nükleer testlerine devam etmesi halinde ABD'nin nasıl tepki vereceği sorulduğunda, "varsayımlara girmeyi" reddetti, ancak amacının Kore yarımadasının tamamen nükleer silahlardan arındırılması olmaya devam ettiğini söyledi. İki Kore-arası ilişkileri ele alan Birleşme Bakanlığı, yarımadanın çatışmalı geçmişe geri dönmemesi gerektiğini ve diyalog ve diplomasinin ilerlemenin tek yolu olduğunu söyleyerek, gerginliğin daha da tırmanması konusunda uyardı.