Spiegel News'e konuşan eski lider, 2021 yazında Rusya ve Avrupa liderleriyle görüşmeler düzenlemeye çalıştığını söyleyerek "Ama ilerleyecek gücüm yoktu. Sonbaharda görevimden ayrılacağım belliydi" dedi.

Şansölye olarak dört dönemin ardından Merkel, Aralık ayında görevinden ayrıldı. Ağustos 2021'de Moskova'ya son bir ziyarette bulundu ve Alman haber dergisine "'Güç politikası açısından işiniz bitti' duygusu çok açıktı. Putin için yalnızca güç önemlidir" diye ekledi. 

putin merkel

‘RUS GAZINA BAĞIMLIYDIK’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in işgalinin ışığında, birçok kişi Merkel ve diğer Avrupa Birliği’nden ülkelerin Kremlin'e karşı daha sert bir yaklaşım benimsemeleri gerektiğini savunuyor. 

Almanya’nın CDU Partisi’nin dış politika uzmanı olan Milletvekili Roderich Kiesewetter, Putin'in Avrupa'yı bölmeye ve zayıflatmaya çalıştığını bildiğini ancak "yumuşak gücün" doğru yaklaşım olduğuna inandığını söyleyenler arasında yer alıyor. İşgalden önce Almanya'nın Rus gazına fazla bağımlı olduğunu savundu.

‘UKRAYNA ORDUSUNA ZAMAN KAZANDIRDIK’

Röportajında  Merkel, Minsk barış görüşmelerinde Ukrayna konusundaki tutumunun Kiev'e Rus ordusuna karşı daha iyi savunması için zaman kazandırdığını söyledi.

Rusya'nın 2014 yılında Ukrayna'nın Kırım yarımadasını ilhak etmesinden sonra ve Donbas bölgesindeki vekalet savaşı sırasında Minsk'te ateşkes anlaşmasına varıldı. Ancak silahsızlanma ve uluslararası denetim gibi kilit noktalar uygulanmadı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER