Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'ne göre, sadece 9 ülke 13 binden fazla nükleer silahın kontrol ediyor. 

İLK GÜNDEN HİSSEDİLECEK

Yer bilimleri ve hesaplama araştırmacıları, nükleer savaştan kaynaklanabilecek distopik manzarayı daha iyi anlamayı amaçladılar. Nükleer saldırıların çeşitli bilgisayar simülasyonları, küresel olarak kıt güneş ışığı, yiyecek ve kaynaklarla dolu bir gelecek gördü. 

Patlamalardan kaynaklanan is ve duman üst atmosferi doldururken, sıcaklıklar ilk ayda neredeyse 10 dereceden fazla düşecek, bu, son buzul çağında meydana gelen düşüşten daha büyük.

Bulutların Güneş'i kapatmasıyla mahsuller bozulacak, denizlerdeki besin zincirinin temeli olan algler yok olacak ve bu sebeple balıkçılık duracak. Bu arada, neredeyse 10 milyon kilometre kareden fazla ve 2 metre derinliğinde büyüyen soğuk şoku nedeniyle genişleyen buz örtüsü, büyük limanların Şanghay'dan Kopenhag'a kadar denizler boyunca gıda ve diğer malların lojistiğini engelleyecek. 

‘DÜNYA LİDERLERİ ÖRNEK ALMALI’

ABD’de bulunan Louisiana Eyalet Üniversitesi'nden Cheryl Harrison, uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekip adına yaptığı açıklamada, "Kimin kimi bombaladığı önemli değil. Hindistan ve Pakistan veya NATO ve Rusya olabilir. Duman üst atmosfere salındığında herkesi etkilenecek” dedi. 

Sonuçları dünya ve uzay bilimleri dergisi AGU Advances dergisinde yayınlanan araştırma için Rutgers Üniversitesi Çevre Bilimleri Bölümü'nden Alan Robock, dünya liderlerinin bulguları dikkate almalarının kritik önemde olduğunu söyledi. 

Robock, "Nükleer savaş herkes için korkunç sonuçlar doğurur. Dünya liderleri, çalışmalarımızı daha önce 1980'lerde nükleer silahlanma yarışını sona erdirmek için bir itici güç olarak ve 5 yıl önce Birleşmiş Milletler'de nükleer silahları yasaklayan bir anlaşmayı onaylamak için kullandılar. Bu yeni çalışmanın daha fazla ülkeyi yasaklama anlaşmasını onaylamaya teşvik edeceğini umuyoruz" dedi. (New York Post)