Rus işgalinin başından beri Ukrayna'ya desteğini sürdüren ABD, önümüzdeki hafta yeni yardım paketini açıklayacak. Kaynaklar, 2,6 milyar dolarlık nakit desteğinin yanı sıra ABD'nin Biden'ı koruyan sistemi de Ukrayna'ya göndereceğini belirtti.

400 günü geride bırakan Rusya'nın Ukrayna'yı işgali bütün kaosuyla devam ediyor. İşgal planları beklediği gibi gitmeyen Rus ordusu, son 400 günde 220 bin profesyonel askerini cephede kaybetti.

HIMARSLAR GELİNCE DAĞILDILAR


Uzun menzilli çoklu roketatar sistemi HIMARS'ın Ukrayna'ya ulaşması önce Rus işgalcilerin ilerleyişini durdurdu, ardından karşı taarruz gerçekleşti. Yaz sonunda harekete geçen Ukrayna birlikleri, önce ülkenin en büyük ikinci şehri Harkov çevresini birkaç günde yıldırım baskınla Rus işgalcilerden temizledi. Rusya sınırına yakın konumdaki Harkov'daki zafer tüm dünyada şaşkınlık yarattı.


RUS ORDUSU İYİCE KÖŞEYE SIKIŞTI


Batıdan gelen tank ve silah desteğiyle beraber Rus ordusu iyice sıkıştı. Putin savaşı Ukrayna'nın doğusuna sürükledi ve cephe hattında hala çatışmalar devam ediyor. Rusya'nın son umudu ise Bakhmut. Aylardır çatışmaların devam ettiği şehri Rus ordusu sonunda kuşattı bölgenin kısa sürede el değiştirmesi beklenirken Ukrayna ordusu şehri savunmayı sürdürüyor.

3. DÜNYA SAVAŞI UYARISI


Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna'daki savaşın "endişe verici ve tehlikeli" olduğunu söyledi. Orban, yeni ve daha güçlü silahların kullanımı konusunda giderek daha fazla karar alındığını ve Batı’nın Ukrayna’ya daha modern ekipman göndermeye devam ettiğini söyledi. Orban, "Avrupa ve ABD liderlerinin bazılarının, her şeyin böyle devam etmesi halinde Üçüncü Dünya Savaşı çıkacağına ilişkin ifadeleri abartılıymış gibi gelebilir ama bu gerçek bir tehdit” ifadelerine ver verdi.

YEMEĞE KARŞI SİLAH ALIYOR


Dün öğle saatlerinde ise ABD'den çok konuşulacak bir açıklama geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby tarafından yapılan açıklamada gıda krizi ile boğuşan Kuzey Kore'nin Rusya'dan silah karşılığı yemek ithal ettiğini duyurdu. Kirby konuyla ilgili şöyle dedi:

'Rusya'nın Kuzey Kore'ye bir heyet göndermeye çalıştığını öğrendik. Cephane ve silah karşılığında Kuzey Kore'ye yiyecek teklif ettiler'

BEYAZ SARAYI KORUYAN SİSTEM ULAŞACAK

Tüm bu gelişmeler yaşanırken ABD'nin önümüzdeki hafta Ukrayna'ya yeni bir yardım paketi duyuracağı ortaya çıktı. Yeni askeri yardım paketinin toplam tutarı yaklaşık 2,6 milyar dolar olacak ve 500 milyon dolarını Pentagon karşılayacak.

Yeni yardım paketinde silah, para ave cephanelerin yanı sıra en çok dikkati NASAMS'lar çekti. Beyaz Saray'ı koruduğu bilinen hava savunma sistemi önümüzdeki günlerde Ukrayna'ya ulaşacak.


120 KM'LİK RADAR TAKİP SİSTEMİ


1998 yılında üretilen NASAMS'lar 30 kilometreye kadar füze ateşleyebiliyor. Ayrıca 120 kilometrelik bir radar takip sistemine sahip. Öte yandan 'Batının popüler hava savunma sistemi' olarak da bilinen NASAMS'ları ABD birkaç ay önce 2 paket halinde Kiev'e göndermişti.