Uzun süreli kapanmalar ve toplu testlerden duyulan bıkan halk, kasım ayında geniş çaplı protestolara başlamıştı. 

Hükümet protestoları resmi olarak kabul etmedi, ancak uzun süredir devam eden sıfır Covid-19 politikasını geri çektiğinin şimdiye kadarki en güçlü işareti olarak, ulusal sağlık komisyonu çarşamba günü kısıtlamalarını güncelleyerek hafif semptomları olan enfekte kişilerin evde karantinaya alınmasına izin verdi. Öte yandan, ülke çapında seyahat de dahil olmak üzere çeşitli etkinlikler için mobil uygulamalarda test ve sağlık durumu kontrolleri kaldırıldı. 

‘BEKLE VE GÖR’ TAKTİĞİ

Pek çok insan yeni duruma alışkın görünmüyor ve hastalığa yakalanmaktan endişe duyduğu için “bekle ve gör” yöntemini uyguluyor. İlaçların panikle satın alındığına dair haberlerin ortasında, haber kuruluşu Yicai, ev test kitlerinin ortalama günlük satış hacminin kasım rakamlarına göre 400 kattan fazla arttığını gösteren verilere atıfta bulundu. 

Devlet medyasına göre, yurt içi turist ve eğlence yerleri için bilet satışları çarşamba gününden bu yana arttı ve tren istasyonlarında yeniden kuyruklar oluşmaya başladı. Bununla birlikte, yol trafiği seviyeleri hala Covid-19 öncesi seviyelerin altında ve müşteriler restoranlara ve diğer halka açık mekanlara geri dönmedi.

ÇİN SOSYAL MEDYALARI KAYNIYOR

WeChat sosyal medya platformunda bir avukat, "Değişimler çok hızlı oluyor, aklım bununla başa çıkamıyor" şeklinde yazdı. Sina Weibo platformunda yapılan bir paylaşımda, "Covid-19’un şu anda o kadar korkutucu olmadığını biliyorum ama yine de bulaşıcı. Yaşatılan korku kolay kolay gitmez” diye kaydetti. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER