Avrupa Birliği'nin (AB) Sudan'daki insani yardım misyonunun şefi Wim Fransen'in silahla vurularak yaralandığı açıklandı.

Belçika basınından aktarılan bilgilere göre, ordu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (HDG) arasında çatışmaların yaşandığı Sudan'da görevli Belçika vatandaşı olan Fransen'in pazar günü başkent Hartum'da kaybolduğu, salı günüyse yaralı şekilde bulunduğu kaydedildi.

"HAYATİ TEHLİKESİ YOK"


Wim Fransen'in yarasının ciddi olduğu ancak hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi. AB yetkilileri, güvenlik nedeniyle Fransen'in durumu hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.

AB'nin Sudan'daki Büyükelçisi İrlanda vatandaşı Adrian O'Hara'nın da çatışmaların başlamasının ardından konutunda saldırıya uğradığı açıklanmıştı. Büyükelçinin durumunun iyi olduğu ve görevine devam ettiği ifade edilmişti.

59 HASTANEDEN 39'U İPTAL


Sudan'daki çatışmalar 5'inci gününde devam ederken, Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi, çatışmalar nedeniyle başkent ve çatışma bölgelerine yakın eyaletlerdeki 59 hastaneden 39'unun hizmet dışı kaldığını bildirdi.

Komiteden yapılan açıklamada, hizmet dışı kalan hastanelerin 9'unun bombalandığı, 16'sının da zorunlu tahliye edildiği belirtildi. Başkent ve eyaletlerdeki 59 temel hastanenin sadece 20'sinin tamamen veya kısmen faaliyet gösterdiği ifade edilen açıklamada, bazıları hastanelerin sadece ilk yardım hizmeti verdiği, bunların da yetersiz personel, tıbbi malzeme, su ve elektrik nedeniyle kapatılma riski bulunduğu vurgulandı.

"ATEŞKES ÇAĞRISINA RAĞMEN ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR"


Sudan’da insani yardımların ulaştırılması, sivil ve yaralıların tahliyesi için ilan edilen 24 saatlik geçici ateşkes dün yerel saatle 18:00'de yürürlüğe girmişti. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, tarafların 24 saatlik ateşkes çağrısına uyacaklarını açıklamalarına rağmen çatışmanın devam ettiğini bildirdi.

Günlük basın toplantısında konuşan Dujarric, Dujarric, "Sudan'da sahada bulunan BM personeliyle görüştük ancak (uluslararası basında yer alan ateşkes çağrısına uyulacağı yönündeki) haberlerin aksine çatışmanın devam ettiğini öğrendik" dedi.

OLAYLARIN GEÇMİŞİ

Sudan'ın başkenti Hartum'da ve çeşitli şehirlerde, 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter güç Hızlı Destek Güçleri'nin (HDG) arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDG arasında 'HDG'nin tamamen orduya katılmasını' öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDG'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını ve bu esasa göre davranılacağını bildirmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 18 Nisan itibariyle hayatını kaybedenlerin sayısının 270'e yükseldiğini belirtmişti. Sudan ordusu da uluslararası taraflarca önerilen 24 saatlik ateşkes çağrısına saat 18.00'den itibaren uyacaklarını açıklamıştı.

Duvar