Yıllardır uluslararası alanda tarafsız tutumları ile bilinen İskandinav ülkeleri Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla son veren ve NATO'ya katılma kararı aldı. İsveç ile Finlandiya'dan başvurular üst üste gelirken Türkiye'den iki ülkeye veto geldi. Ankara, Stockholm ve Helsinki arasında imzalanan anlaşmanın müzakereleri devam ederken, İsveç'in başkentinde Ocak 2023'te arka arkaya skandallar patladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kuklasının Stockholm belediye binası önünde asılmasını, Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran'ı Kerim yakılması izledi. Bu gelişme sonrası Türkiye müzakereleri dondurdu ve terör örgütü YPG/PKK'ya yardım eden İsveç'in üyeliğine onay vermeyeceğini dünyayla paylaştı. Finlandiya'ya yeşil ışık Mart ayında yakıldı.

NATO-RUSYA SINIRI İKİ KATINA ÇIKTI


Rusya ile Avrupa'da en uzun sınıra sahip olan ülkenin ittifaka katılması ile birlikte NATO'nun Rusya ile bağlantılı sınırının uzunluğu iki katına çıkmış olacak.

İsveç'in kırmızı ışıkta takılması üzerine, İskandinav ülkeleri muhtemel Rus tehdidine karşı koymak için yeni bir askeri blok kuruyor. Norveç, Finlandiya, İsveç ve Danimarka'nın hava kuvvetleri komutanları, birleşik bir İskandinav hava savunması oluşturmak için niyet mektubu imzaladı.


DÖRT ÜLKEDEN DİKKAT ÇEKEN HAMLE


Geçen hafta Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde düzenlenen imza törenine, NATO Hava Komutanlığı şefi General James Hecker da katıldı. Hecker, bölgedeki ABD Hava Kuvvetleri’ni de denetliyor. Dört ülkenin silahlı kuvvetleri tarafından yapılan açıklamalara göre amaç, NATO kapsamında halihazırda bilinen çalışma yöntemlerine dayanarak müşterek faaliyet gösterebilmek.

Danimarka Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Jan Dam, hava kuvvetlerini entegre etme hamlesinin Rusya'nın geçen yıl Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesiyle gündeme geldiğini söyledi. Dam, "Birleşik filomuz büyük bir Avrupa ülkesininki ile karşılaştırılabilir" dedi.


MECLİS ONAYLADI


Öte yandan TBMM, Finlandiya’nın NATO’ya katılımına vize verdi. Genel Kurul’da, Finlandiya’nın NATO’ya Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Genel Kurul’un kabul ettiği metin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına gönderilecek.

MANŞETLER DOLDU


Finlandiya'nın en önemli gazetelerinden olan Ilta-Sanomat TBMM'de verilen vizeyi manşetten okuyucularına sundu. Gazete, dünya manşetlerini derlediği haberinde 'Martın sonunda güneş NATO olarak doğdu' ifadesini kullandı.


İsveç medyası da yaşanan gelişmeyi kısa ve öz olarak sundu. Aftonbladet gazetesi, 'Türkiye Finlandiya'ya evet dedi' başlıklı haberinde TBMM'de 276 evet oyu ile birlikte Finlandiya'ya NATO kapısının açıldığını aktardı.

İSVEÇ SENARYO KURUYOR


Yine ülkenin en büyük medya kuruluşlarından olan Dagens Nyheter'de yaşananları manşetten verdi. Türkiye'nin NATO'ya onay verdiği haberinin yanı sıra 'İsveç saldırıya uğrarsa NATO vaatlerinin değeri ne olacak?' isimli haber dikkat çekti. Haberde olası bir Rus tehdidine karşı İsveç'in yalnız bırakıldığı aktarıldı.


RUSYA'DAN SES ÇIKMADI


Rus medyası da yaşanan gelişmeyi toparladı. Devlet haber ajansı TASS son derece gerçekçi bir şekilde Türkiye'nin Finlandiya'nın başvurusunu kabul ettiğini ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in durumdan çok memnun olduğunu bildirdi.

Ülkenin en büyük günlük gazetesi Komsomolskaya Pravda ise buna aldırış etmiyor. Ön sayfalar, St. Petersburg'da kötüleşen kızamık problemini anlatıyor.