ABD Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, "Rusya'nın Kuzey Kore'ye bir heyet göndermeye çalıştığını ve Rusya'nın cephane karşılığında Kuzey Kore'ye yemek teklif ettiğini düşünüyoruz" diyerek Kuzey Kore ile Rusya arasındaki herhangi bir silah anlaşmasının BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal edeceğini belirtti.

Kuzey Kore yönetimi ilgili iddiaları reddederken, ABD daha önce ülkeyi Ukrayna'daki Rus ordusuna ve özel askeri şirket Wagner’e bağlı askerlere silah sağlamakla suçlamıştı.

KARA LİSTEYE ALDI

ABD'nin durumu ve iddia edilen anlaşmayı yakından izlediğini söyleyen Kirby, anlaşma hakkında yeni bilgilere sahip olduklarını belirtti. ABD Hazine Bakanlığı, ayrı bir davada Slovakya kökenli bir adamı Rusya ile Kuzey Kore arasında arabuluculuk yaptığı için kara listeye aldı.

Bakanlık, 56 yaşındaki Ashot Mkrtychev'in Kuzey Kore'nin 2022'nin sonlarında ve 2023'ün başlarında Rusya'ya silah göndermesini sağlayacak satışları ayarladığını ve anlaşmalar düzenlediğini söyledi.

KRONİK GIDA KRİZİ

Kuzey Kore, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olarak görülürken, onlarca yıldır kronik gıda kıtlığı yaşıyor. Şubat ayında uzmanlar, dünyanın en otoriter hükümetlerinden birine sahip ülkenin üretimdeki önemli düşüş nedeniyle gıda kriziyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

Öte yandan, Güney Koreli yetkililerin uydu görüntüleri, Kuzey Kore'nin 2022'de 2021'e göre 180 bin ton daha az gıda ürettiğini gösteriyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER