ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre'de ilgili komitelerden gelen gayriresmi onayın ardından Türk F-16'ların modernizasyonunda daha küçük kapsamlı bir paketin satışı için harekete geçti.

GAYRIRESMİ ONAY ÇIKTI

Reuters haber ajansına konuşan konuya yakın kaynaklar, Kongre'deki ilgili komite liderlerinin gayriresmi onayının ardından Dışişleri Bakanlığının gün içinde resmi tebligatta bulunabileceğini kaydetti. Senato'daki Dış İlişkiler Komitesi ile Temsilciler Meclisindeki Dış İşleri Komitesi liderlerinin modernizasyon paketi üzerindeki değerlendirmeler sonucunda gayriresmi onay verdikleri belirtiliyor.

'PAKET MİLYONLARCA DOLAR HACMİNDE'

Kongre'den geçmesi durumunda F-16 modernizasyon paketi, yıllardır Kongre'nin Türkiye için onay verdiği en büyük askeri malzeme satışının önünü açacak. Reuters'a konuşan konuyla ilgili kaynaklar tam bir rakam vermemekle birlikte söz konusu paketin milyonlarca dolar hacminde olacağını ifade etti.

2021'DE TALEP EDİLEN PAKET BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR

Reuters, radar ve uçak elektroniğini içeren söz konusu paketin daha küçük kapsamlı olduğunu belirterek Türkiye'nin Ekim 2021'de ABD'den talep ettiği 20 milyar dolarlık F-16 satış ve modernizasyonunu içeren paketin, Kongre'de süren muhalefet nedeniyle hala belirsizliğini koruduğunu kaydetti.

BİDEN'DEN DESTEK

Reuters'a konuşan Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, resmi karar bildirimi yapılmamış satışlarla ilgili yorum yapamayacağını belirtmekle birlikte "ABD ile Türkiye'nin savunma ve güvenlik alanında derin bağlara sahip olduğuna" işaret etti ve "Türkiye'nin NATO ile uyumlu işlerliğinin devam etmesi kritik önemde bir öncelik olmayı sürdürmektedir" ifadesini kullandı. Sözcü, Başkan Joe Biden yönetiminin Türkiye'nin filosunu modernize etme çabalarını desteklediğini de sözlerine ekledi.

YUNANİSTAN İLE TEMASLAR OLUMLU KARŞILANDI

Reuters'a konuşan bir ABD'li kaynak, Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğini onaylaması ve Yunanistan ile yaşanan yakınlaşma süreci nedeniyle Biden yönetiminin Kongre üyelerinden "Ankara'ya olumlu bir sinyal gönderilmesini" ve paketi onaylamalarını istediğini kaydetti.

(DW TÜRKÇE)