Demokrat Kongre Üyesi İlhan Omar liderliğindeki ortak bildiride, "Brezilya ve ABD'deki milletvekilleri olarak, otoriter, anti-demokratik aşırı sağ aktörlerin meşru seçim sonuçlarını bozma ve demokrasilerimizi devirme çabalarına karşı bir arada duruyoruz" dedi.

‘SIR DEĞİL’

Açıklamada, hem pazar günü eski başkan Jair Bolsonaro'nun destekçilerinin Brasilia'daki hükümet kurumlarına düzenlediği saldırıya hem de Donald Trump destekçilerinin Washington'da 6 Ocak 2021'de çok benzer bir şekilde düzenlediği ayaklanmaya atıfta bulunularak “Aralarında 36 ABD'li Demokrat ve 35 Brezilyalı vekilin de yer aldığı yasa koyucular, "Brezilya ve ABD'deki aşırı sağcıların çabalarını koordine ettiği bir sır değil" denildi.

İADE TALEBİ

Jair Bolsonaro, başkanlığının sona ermesinden bir gün önce 30 Aralık'ta Florida'ya uçtu. Biden yönetimi, göçmenlik durumu hakkında doğrudan yorum yapmadı, ancak yabancı liderlere verilen özel vizenin, sahibinin yüksek makamlardaki görevi sona erdikten 30 gün sonra sona erdiğine işaret etti. Yönetim ayrıca Brezilya hükümetinden gelecek iade taleplerinin "ciddiye alınacağını” söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER