Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemine yönelik polis saldırısına ilişkin bir hak ihlali kararı daha verdi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri'nin başvurusunda yüksek mahkeme toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verdi.

AYM, kötü muamele yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddianın ise 'açıkça dayanaktan yoksun olması' nedeniyle kabul edilemez buldu.

AYM kararıyla ilgili Cumartesi Anneleri'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "AYM, Cumartesi Anneleri’nin 700. hafta buluşmasının polis zoru ile engellenmesi hakkında bir kez daha ihlal kararı verdi. Galatasaray bizimdir!" denildi.

NE OLMUŞTU?

Cumartesi Anneleri'nin 700. haftası buluşmasına düzenlenen polis saldırısında 47 kişi gözaltına alınmış, haklarında 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet' suçlamasıyla dava açılmıştı.

Cumartesi Anneleri'nin gösteri düzenleme hakkının ihlal edildiğine yönelik diğer AYM kararı da 23 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Cumartesi Anneleri/İnsanları nisan ayının ilk haftasından bu yana her cumartesi yeniden Galatasaray Meydanı'na çıkmak istiyordu. AYM'nin hak ihlali kararını tanımayan polis ise her hafta Annelere müdahale ederek gözaltına alıyordu.