ABD’nin siyasi kültüründe, iktidardaki parti genellikle, bir başkanın ilk ara seçimlerinde genellikle kayıplar yaşıyor. Bu sebeple, Demokrat olan Biden’ın ciddi kayıplar vermesi bekleniyordu. Ancak şu an, her iki taraf da Senato'yu kazanabilir.

KÜRTAJ KONUSU CUMHURİYETÇİLERİN BAŞINI YAKTI

Cumhuriyetçi stratejistler, enflasyonun 40 yılın en yüksek seviyesinde olduğu ve Biden'a desteğin nispeten düşük olduğu göz önüne alındığında, büyük bir zaferden umutluydu. Ancak verileri, seçmenlerin kürtaja erişimi kısıtlama çabalarından dolayı Cumhuriyetçileri cezalandırmış olabileceğini gösteriyor.

Beyaz Saray'da konuşan Başkan Biden, şu ana kadar elde edilen sonuçların kendisine "rahat bir nefes" verdiğini söyleyerek “Demokrasi için bence güzel bir gündü” dedi. Kritik sonuçların ardından, bu ay 80 yaşına girecek olan Biden, gazetecilere verdiği demeçte, "Niyetimiz 2024 yılında yeniden aday olmak, niyetimiz buydu" dedi.

biden

BİDEN GÖRÜŞMELERE HAZIR

Son verilere göre, Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü Demokratların elinden almak için ihtiyaç duydukları 218 sandalyeye yaklaşıyorlardı. Cumhuriyetçiler, Kongre'yi kazanırsa, başkanın gündemini engelleyebilecekler. Beyaz Saray ayrıca Biden yönetimine yönelik kongre soruşturmalarına da hazır. Biden, Cumhuriyetçiler ile çalışmaya hazır olduğunu ve önümüzdeki hafta iki partili görüşmelere ev sahipliği yapacağını söyledi.

ÜÇ KRİTİK EYALET

Ayrıca, ABD’nin Arizona, Georgia ve Nevada eyaletlerindeki üç olağanüstü seçimden ikisini hangi parti kazanırsa, Senato'yu kontrol edecek. Georgia'nın Demokratik Senatörü Raphael Warnock ile Cumhuriyetçi rakibi Herschel Walker arasındaki yarışmasına önümüzdeki ay yapılacak ikinci turda karar verilmesi gerekiyor. Hiçbir aday kesin zafer için gereken yüzde 50 barajını aşamadı. 

POLEMİK HABER / DIŞ HABERLER