Geçen ay, Güney Asya ülkesi günlük iki saatlik elektrik kesintilerine başladı. Protestocular, hükümetin benzin fiyatlarını yüzde 50'den fazla artırmasının ardından son haftalarda sokaklara döküldü.

Ukrayna'daki savaş, yakıt ithal etme maliyetini artırdı ve Bangladeş'in ekonomisine ve döviz rezervlerine zarar verdi. Bangladeş Kabine Sekreteri Khandker Anwarul İslam, daha önce sadece Cuma günleri kapalı olan okulların artık Cumartesi günleri de kapatılacağını söyledi.

Bu arada, devlet daireleri ve bankaların çalışma saatleri günde sekiz saat yerine yedi saate indirilecek. Ancak İslam, özel ofislerin kendi çalışma saatlerini belirlemesine izin verileceğini söyledi. Hükümetin, ekinlerin sulandığı sabahın erken saatleri de dahil olmak üzere köylere elektrik sağlamaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

ÇARE İMF’DE

Bangladeş'in birçok bölgesinin günde iki saatten fazla elektriksiz kaldığı biliniyor. Ülke, elektriğinin çoğunu, bir kısmını ithal ettiği doğal gazdan üretiyor. Yetkililer, artan yakıt ithalatı maliyeti nedeniyle Bangladeş'in elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 6'sını oluşturan dizelle çalışan tüm elektrik santrallerini kapattı. Bu ayın başlarında, benzin fiyatları litre başına 86 takadan (90 ABD senti) 130 takaya yükselen yakıt maliyetiyle yüzde 50'den fazla arttı.

Aynı zamanda dizel ve gazyağı fiyatları yüzde 40'tan fazla arttı. Temmuz ayında Bangladeş, Sri Lanka ve Pakistan'ın ardından Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) kredi arayan üçüncü Güney Asya ülkesi oldu. Potansiyel kredinin boyutu henüz kararlaştırılmamış olsa da, Ekim ayında Dünya Bankası ve IMF Bahar toplantılarının ardından görüşmelerin başlaması bekleniyor. (BBC)