Rus enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akımı 1 boru hattında bir türbin üzerinde çalışmaya izin vermek için Almanya'ya gaz akışını bir kez daha azalttığını duyurdu.

‘TEKNİK NEDEN YOK’

Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski, bunun Avrupa'ya karşı "gaz şantajı" olduğunu söyledi. Rusya'dan Almanya'ya gaz pompalayan Kuzey Akımı 1 boru hattı haftalardır kapasitesinin çok altında çalışıyor.

Bu ayın başlarında, Rusya'nın en büyük Avrupa boru hattı 10 günlük bir bakım molası için tamamen kapatıldı ve Avrupa'da sevkiyatların hiç devam etmeyeceğine dair korkulara yol açtı. Sevkiyatlar beş gün önce yeniden başladı. Ancak Pazartesi günü Gazprom, gaz arzını bir kez daha keseceğini duyurdu.

Bu sefer, bakım çalışmalarını yürütmek için gaz arzını mevcut seviyelerin yaklaşık yarısına indirmesi gerektiğini söyledi. Ancak Alman hükümeti, arzı sınırlamak için teknik bir neden olmadığını söyledi.

‘KIŞTAN ÖNCE SON BASKI’

Zelenski, "Her ay daha da kötüleşen Avrupa'nın gaz şantajı, bir terörist devlet tarafından her Avrupalının hayatını daha da kötüleştirmek için kullanılıyor" dedi. Avrupa'nın kışa hazırlanmasını zorlaştırmak için kasten tasarlandığını, bunun sonucunda insanların soğuk aylarda yaşayabileceği yoksulluğu daha da güçlendireceğini söyledi.

Geçen yıl doğalgazının yüzde 40'ını Rusya'dan alan AB, Rusya'yı enerjiyi silah olarak kullanmakla da suçladı. Akışlardaki son düşüş, AB ülkelerine Rus gazına olan bağımlılıklarını daha da azaltmaları için baskı yapıyor ve muhtemelen kıştan önce gaz kaynaklarını yenilemelerini zorlaştıracak. (BBC)