Türkiye'nin resmen onay vermesiyle Finlandiya'nın NATO'ya katılması, Rusya ile dünyanın en büyük askeri ittifakı arasındaki sınırı iki katına çıkardı. Finlandiya'nın üyeliği, ittifakın Rusya karşısında zayıf olduğu Kuzey Avrupa'da yeni bir denklem kuruyor.

Avrupa'nın muharebeye en hazır ordularından biri olarak tanımlanan Finlandiya silahlı kuvvetleri, kıtanın en büyük topçu gücüne sahip. Artık NATO'nun 31'inci üyesi olan İskandinav ülkesinin, 1500 top bataryası var. Bunlardan 700'ü havan topu, 700'ü büyük ölçekli top ve 100'ü de füze sistemi. Öyle ki, Polonya, Almanya, Norveç ve İsveç ordularının birleşmesi bile Finlandiya'nın topçu kapasitesinin gerisinde kalıyor. Ülke, Fransa ve Almanya ikilisinden de önde.

Finlandiya ordusu, dünyanın en güçlü 51'inci ordusu olarak gösteriliyor. Rusya ile 1340 kilometrelik bir kara sınırını paylaşan Finlandiya'nın ordusunda 280 bin askeri var, 870 bin kişi ise yedek asker statüsünde. 239 muharebe tankının 179'u savaşa hazır, bunlardan 100'ü ünlü Alman tankı Leopard 2. Hava kuvvetlerindeki Amerikan F-18'lerin sayısı 55'i bulurken, üç yıl sonra ise 64 F-35 jeti İskandinav semalarında uçmaya başlayacak. Halihazırda F-18'ler Amerikan üretimi güdümlü AIM-9 Sidewinder füzelerini ateşleyebiliyor, yanı sıra uzun menzilli AGM-158 JASSM füzeleri de yine kullanımda.

Amerikan Newsweek dergisi, İskandinav ülkesinin NATO'ya modern bir ordu katacağını belirtip her yıl 6 milyar euroluk savunma bütçesiyle Finlandiya'nın halihazırda çoktan Gayri Safi Milli Hasılası'nın yüzde 2'den fazlasını askeri harcamalara ayırdığını kaydediyor. En az yüzde 2'lik dilim, ittifak üyelerinden her sene harcamaları beklenen oranı yansıtıyor.

UNUTULMAYAN KIŞ SAVAŞI

5,5 milyon nüfuslu İskandinav ülkesi, on yıllardır tarafsızlığıyla tanınıyordu ve 1995 yılında Avrupa Birliği'ne katılsa da NATO'ya üyelik halkın hep soğuk baktığı bir seçenekti. Ta ki, Rusya lideri Vladimir Putin Ukrayna'ya saldırı emri verinceye kadar.

Kremlin, sınırlarının yalnızca yüzde 6'sı NATO ülkeleri ile çevrili olmasına karşın kendini kuşatılmış ve tehdit altında görüyor. Putin, 24 Şubat'ta askerlerini Ukrayna'ya göndermeden kısa süre önce, Avrupa güvenlik haritasının yeniden çizilmesini talep etti.

NATO birliklerinin Avrupa'nın doğusundan çekilmesini istedi ve yeni ülkelerin de birliğe alınmamasında ısrarcıydı. Ancak işgal tam tersi etki yaptı. Finlandiya'nın ittifaktaki yerini alması, Avrupa'nın kuzeyi ve doğusunda denklemi tamamen değiştiriyor. NATO'nun ünlü 5. maddesi, üye ülkeye yapılan saldırıyı tüm ittifaka yapılmış sayıyor.

Finlandiya'nın askeri ideolojisi ve sisteminin mihenk taşı, Rusya. Çoğunda yalnızca ahşap çitler bulunan 1340 kilometrelik sınırın savunması, ana öncelik ola geldi. Finlandiyalıların tümü, daha önce yaşanan Sovyet işgali nedeniyle potansiyel Rus tehlikesinin tamamen farkındaydı.

Rusya II. Dünya Savaşı sürerken 1939'da Finlandiya'yı işgal ettiğinde, Finler Ruslar'a karşı esaslı şekilde karşı koydu ve düşmana ağır kayıp verdirdi. Stalin, generallerinin verdiği güvenceyle ordusunu Finlandiya'ya yolladı, Finlandiyalılar bu dev orduya karşı gerilla savaşı yürüttü. Rusya ordusu bu işgale (Kış Savaşı) bir yıl kadar önce birçok üst düzey askeri yetkilinin vatana ihanet suçlamasıyla ordudan atılıp idam edilmesinin yol açtığı moral bozukluğuyla girdi. Kış savaşı aylarca sürdü. Müzakereler sonunda iki ülke anlaştı; Rusya, Finlandiya'dan bir miktar toprak aldı ancak Finlandiya bağımsızığını korudu.

'AVRUPA’NIN KUZEYİNDEKİ BEL KEMİĞİ OLACAK'

Newsweek'e göre, Finlandiya ordusu benzersiz ilkesi ve konumuyla ağırlığının üstünde yumruk atabilir, özellikle de yok edici mobil topçu sistemiyle. Finlandiya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden araştırmacı Matti Pesu, "Fin ordusu ve kara kuvvetleri, NATO'nun Avrupa'nın kuzeyindeki bel kemiği olacak" diyor.

Kutup bölgesinde savaş konusunda uzmanlaşan Fin ordusu, İskandinavya'nın donmuş ormanlarında savaşma ve hayatta kalma konusunda sürekli eğitim yapıyor.

Finlandiya'nın NATO'ya en hızlı katılan ülke unvanını alması, siyasi olarak Putin'e bağımsız bir ülkeyi işgal etmenin neredeyse tüm Avrupa'yı birleştirdiği sinyalini de gönderiyor.

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında gerçekleşen törenle Finlandiya'nın ittifaka dahil olması, dünyada ve Helsinki yönetimiyle birlikte üyelik başvurusu yapan İsveç'te manşet. İsveç, terör örgütlerine verdiği destek ve imza attığı skandallar nedeniyle halihazırda Türkiye tarafından veto ediliyor.

DÜNYA MEDYASINDAN BAŞLIKLAR

CNN International: Finlandiya NATO'ya katıldı, ittifakın Rusya ile sınırının ikiye katlanması Putin için bir darbe!

BBC: Finlandiya katılırken NATO'nun Rusya sınırı iki katına çıkıyor.

Dünyada manşet: ABD Türkiyeden izin istedi

The Guardian: Finlandiya Brüksel'deki törende NATO'nun 31'inci üyesi oldu, Türkiye onay veren son ülke.

Al Jazeera: Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı şiddetlenirken Finlandiya NATO'ya katılıyor

The New York Times: Finlandiya güç değişiminde NATO'ya katılıyor ve Putin'e ders veriyor.

The Times: Rusya, Finlandiya'nın NATO'ya katılmasıyla misilleme yemini etti

El Arabiya: ABD Finlandiya'nın NATO'ya girişinden memnun, Türkiye'den İsveç'in üyeliğine vakit kaybetmeden izin vermesini istiyor.

Kathimerini: Washington Türkiye ve Macaristan'a İsveç'in katılımına onay verme çağrısı yapıyor.

Telegraph: Finlandiya'nın resmi olarak NATO'ta katılmasını Rusya 'karşıt tedbirlerle' tehdit ediyor

The Washington Post: Finlandiya, ittifakın Rusya ile olan kara sınırını ikiye katlayarak NATO'ya katıldı

Dünyada manşet: ABD Türkiyeden izin istedi

İSVEÇ MEDYASINDAN BAŞLIKLAR

Aftonbladet

Türkiye İsveç'i Nazi Almanya'sıyla kıyaslıyor.

İsveç yere serildi, tepki gösteren yok

Tebrikler Finlandiya ama bizi unutma

ABD ve İngiltere İsveç için baskı yapıyor

Dagens Nyheter

Finlandiya'nın ittifaka katılması bir jeopolitik devrim

İsveç Türkiye'yi sevindirmeyi bırakmalı

Finlandiya'nın girişinin ardından Türk medyası: İsveç'te panik

Expressen

ABD, Türkiye'den İsveç'in NATO'ya girişine izin vermesini istedi

Finlandiya'nın ilk hamlesi: İsveç'e yardım

Svenska Dagbladet

Türkiye: İsveç daha fazlasını yapmalı

ABD'li politikacı: Türkiye anlaşmaya bağlı kalmalı

Billström NATO'da: Doğru yoldayız

Milliyet