Filistinli gazeteci Abdulbari Atwan ile bir görüşme gerçekleştiren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye hakkında gerçekleşecek seçimler öncesi açıklamalarda bulundu.

ARAP ZİRVESİNE KATILACAK

Marbuta Haber'in aktardığına göre Beşar Esad, bu ay Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenecek Arap Birliği zirvesine katılacağını belirtti.

'ÇEKİLME OLMAZSA ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEM'

Türkiye-Suriye ilişkilerine değinen Esad, "Suriye'den tam çekilme olmaksızın Erdoğan ile görüşmenin mümkün olmayacağını" ifadelerini kullandı. Esad, "Tüm Türk güçlerinin Suriye'den çekilmesi ve bu çekilmenin tam olması gerekir" dedi.

Türkiye'de gerçekleşecek seçimler hakkında konuşan Esad, "Ben Türkiye'nin iç işlerine karışmam ve seçimlerde kimin kazanacağıyla ilgilenmiyorum. Benim için önemli olan, seçilen kişinin Suriye ile iyi ilişkiler kurması, ilişkileri geliştirmesi ve Suriye’den çekilmenin gerçekleşmesidir" şeklinde ifadelerde bulundu.

Esad, "Biz ülkemizde kendi işimize bakıyoruz, çalışıyoruz, bir çok komploya ve saldırıya karşı koyuyoruz. Bize elini uzatana da hoş geldin deriz" dedi.

SOMUT ADIMLAR

Geçtiğimiz günlerde Türkiye-Suriye arasında normalleşme sürecinin ilerleyebilmesi için Türk askerlerinin Suriye'deki varlığının sona erdirilmesi gerektiğini belirten Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad, , bunun için "somut adımlar" atılması gerektiğini aktardı.

Mikdad, "Bizim için asıl amacın Suriye topraklarındaki yasadışı askeri varlığı ne şekilde olursa olsun sona erdirmek olduğu ve bunun elbette Türk kuvvetlerini de kapsadığı herkes için netleşti. Bu konuda ilerleme kaydedilmeden, yerimizde saymaya devam edeceğiz ve gerçek sonuçlara ulaşamayacağız. Her durumda geri çekilme konusunda çalışmaya, talep etmeye ve ısrar etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.