RIA Novosti’de yayınlanan röportajda, ajansın şefi, Varşova'nın 1943 Volhinya Katliamları nedeniyle Kiev'e ağır tazminat talepleri de sunmayı planladığını öne sürdü. Acı olaylarda yaklaşık 100 bin Polonyalı, Ukrayna Milliyetçileri Örgütü ve Ukrayna İsyan Ordusu tarafından öldürülmüştü. 

MEDYA KURULUŞLARINA ‘ALIŞTIRMA’ TALİMATI

Sergey Naryshkin'e göre, Polonya’nın planları, ülke yaşayan Ukraynalı milliyetçilerin elinde acı çeken insanların torunlarının "aşağıdan” bir girişim. İstihbarat şefi, ülke yönetimi medya kuruluşlarına, burada "Polonya topraklarını alma ihtiyacı olduğu" fikrine "halkı alıştırmaları" talimatını da verdiğini iddia etti. 

Naryshkin, "Ukrayna, kıdemli NATO ortaklarının önümüzdeki kış aylarında sadece Ukraynalıların değil Polonyalıların da çıkarlarını göz ardı ederek Moskova ile müzakere etmeye çalışacağı korkusuyla proaktif ve ısrarlı hareket etme niyetinde" dedi. Varşova'nın, Moskova ile devam eden işgalinde Kiev'e askeri yardım sağlamanın "cömert bir tazminat" olduğuna inandığını kaydetti.

‘BAŞARILI RUS ÖRNEKLERİNDEN…’

Ayrıca Naryshkin, Varşova'nın, başta Lviv, Ivano-Frankovsk ve Ternopol olmak üzere Batı Ukrayna'nın bazı bölgelerini ilhak etmek için "referandumlar düzenleyerek atalarının topraklarına geri dönme konusundaki başarılı Rus örneğinden" yararlanmayı planladığını iddia ediyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER