Roma'daki yeni hükümet, geçen ay denizde kurtarılan 234 göçmenin İtalyan limanlarına girmesini yasakladı. Colonna, Le Parisien gazetesine verdiği röportajda bu davranışı "güçlü bir hayal kırıklığı" olarak nitelendirerek “şok edici” diye ekledi.

gocmen krizii

‘İNSANLIK EKSİKLİĞİ NEDENİYLE…’

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sıkıntılı insanları taşıyan geminin, bir zamanlar İtalyan olan en yakın liman tarafından kabul edilmesi gerektiği konusunda ısrar ederek, "İtalya ne uluslararası ne de deniz hukukuna saygı duyuyor" dedi.

Dışişleri bakanı, "İtalya'nın inatçı reddi ve insanlık eksikliği nedeniyle" Fransa, geminin kendi limanlarına yanaşmasına izin vermek zorunda kaldı. 234 göçmenin bulunduğu Ocean Viking gemisi, Cuma günü güneydoğu Fransa'daki Toulon limanına girdi.

Colonna, gemiyi kabul etmenin en başından beri Paris'in görevi olduğunu iddia eden İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin açıklamasını yanlış olarak değerlendirerek "İtalya bu tavrını sürdürürse sonuçları olacak" diye uyardı.

gocmen krizi

BİNLERCE SIĞINMACI İTALYA’DAN FRANSA’YA GİDİYOR

Colonna, Fransa'nın şu anda İtalya'da bulunan 3 bin 500 sığınmacıyı kabul etme planını şimdiden dondurduğunu ve Roma'nın eylemlerine yanıt olarak Fransa-İtalya sınırındaki kontrolleri sıkılaştırdığını da kaydetti. 

Yasadışı göçü engelleme vaadiyle iktidara gelen Meloni, daha önce Paris'in bu hareketini "agresif" ve "Avrupa dinamikleri olan dayanışma ve paylaşıma" ihanet etmekle suçlamıştı.

BRÜKSEL ENDİŞELİ

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas'ın Cumartesi günü yaptığı açıklamada, AB'nin "iki üye devletin kamusal alanda birbirleriyle savaşmasına ve göç konusunda başka bir mega siyasi kriz yaratmasına izin vermeyeceğini" söylemesiyle birlikte, soğukluk Brüksel'de büyük endişelere neden oluyor. 

POLEMİK HABER/ DIŞ HABERLER