Bir Rus uçağı 140 milyon avro nakit ve ele geçirilen batı menşeili silahlardan oluşan bir ganimetle İran'a geldiğinde, İran insansız hava araçları takası, iki ülke arasındaki yedi yıllık ittifakta yeni bir aşamaya işaret etti.

putın

Nakit ve silah teslimatının, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını desteklemek için İran’dan insansız hava aracı almasının ardından Ağustos ayında yapıldığı bildirildi. Bu, İran'ın Ukrayna’daki Rus saldırısına bilinen ilk katkısıydı. Ancak iki ülke arasındaki bağ Ortadoğu'da kurulmuştu.

Beşar Esad'ı yenilgi noktasına kadar getiren gruplardan kurtarma çabasında, İranlı General Kasım Süleymani Vladimir Putin ile görüşmek için Moskova'ya giderek Esad'ın çektiği sıkıntıları dile getirdi. Ziyaret, Rusya'nın 2015 yılındaki müdahalelere zemin hazırladı ve iki ülke arasında, çok az ortak noktası olan bir anlaşma yarattı.

ÇOK FARKLI YÖNETİM TARZLARINA RAĞMEN

Suriye, böyle bir işbirliğini başlatmak için arena iken, Ukrayna, işbirliğini sağlamlaştıracak bir savaş alanı haline geliyor. İran'ın esnek olmayan İslami liderleri ve Putin'in laik milliyetçiliği, çok farklı yönetim tarzlarına ve hedeflere rağmen ortak bir zemin buldu. Ortak arzuları, iki ülkeyi doğal ortaklar haline getirdi.

Middle East Institute Suriye programının direktörü olan Charles Lister, “Bu ortaklık ilk olarak Suriye'de şekillendi ve Ukrayna'da büyüdü. Suriye'de Esad'ı desteklemek için uzun savaşı ancak bir Rus müdahalesiyle kurtarılmak üzere veren İran iken, İran'ın Rusya'ya yardım etmek için stratejik silah transferi yoluyla çatışmaya daha yakın bir zamanda girmesiyle Ukrayna'da bunun tam tersi oldu" dedi.