İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada, Kochavi'nin ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve CIA Direktörü William Burns ile bir dizi görüşme yaptığı ve her biriyle "İran tehdidini" tartıştığı kaydedildi. 

polemik haber spot foto israil
İsrail Savunma Kuvvetleri’nin şefi Aviv Kochavi

KRİTİK GÖRÜŞMELERİN ARDINDAN

Kochavi, görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, "İran ve bölgedeki müttefiklerine karşı operasyonel planların ve işbirliğinin hızlandırılmasını gerektiren kritik bir noktadayız. İran bir yandan birçok ekonomik, askeri ve iç baskı altındayken, diğer yandan nükleer projesini ilerletmeye devam ediyor” dedi. 

IDF'ye göre, General Milley ile yapılan görüşmede, iki yetkilinin "ABD ve İsrail orduları arasındaki işbirliğini, başta İran nükleer tehdidi olmak üzere bölgedeki tehditlere karşı güçlendirmeyi" tartıştığı iddia edildi.

2015’TEKİ ANLAŞMA SONA ERDİ

İsrailli yetkililer onlarca yıldır İran'ın atom bombası geliştirmenin eşiğinde olduğunu iddia etse de, İran sürekli olarak nükleer silah geliştirdiğine dair söylemleri reddediyor. İran, 2015'te dünya güçleriyle imzalanan büyük bir anlaşma kapsamında Birleşmiş Milletler'in nükleer gözlemcisi tarafından çok sayıda teftişten geçti.

Bununla birlikte, Washington, Başkan Donald Trump yönetiminde nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildikten sonra, Tahran yönetimi, ABD yaptırımlarına son verilmesini talep ederken uranyum zenginleştirmesini hızlandırarak ve yeni gelişmiş santrifüjler inşa ederek ABD’nin çekildiği anlaşmaya uyumunu istikrarlı bir şekilde azalttı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER