Bir gün bir fare dolaşırken bir kavanoza çarpar ve kavanoz devrilir kapağı açılmış içinden bir Cin çıkmış ve Cin fareye vaay Fare kerdeş beni yıllardır bulunduğum bu kavanozun içinden kurtardın dile benden ne dilersen demiş. 

Fare de düşünmüş taşınmış hep kedilerden çok çektiğini hatırlamış ve cine, beni kedi yap kedi olmak istiyorum demiş. Cin de bu istek üzerine fareyi hemen oracıkta kedi yapmış. Fare keyifli bir şekilde kedi olarak dolaşırken bakmış ki Köpeklerden buna rahat yok ve devamlı Köpeklerden kaçmaktan yorulmuş, düşünmüş yine Cin e gitmiş. 
Cin kardeş beni Köpek yap demiş Cin de tamam demiş bunu hemen Köpek yapmış. 
Köpek olarak dolaşırken bu sefer Kurtlarla başı derde girmiş. Kurtlar bunu sürekli sıkıştırmış ve Fare bakmış ki olacak gibi değil yine 
Cin e gitmiş ve Kurt olmak istediğini söylemiş. Cin bunu yine kırmamış ve hemen Kurt yapıvermiş. 

Fare Kurt olarak dağlarda, ormanda gezerken bu durum da sandığı kadar iyi gitmemiş. 
Çünkü bu sefer de Aslan ile başı derde girmiş. Aslanlardan korkarak 
yaşamaktansa yine Cine gitmiş ve Cin abi ben Aslan olmak istiyorum beni Aslan yap demiş.

Cin bu defa hooop orda dur bakalım demiş.
Ben seni eski hâline yani fareye dönüştürüyorum,çünkü sende fare yüreği var, senin karakterin bu demiş...

Evet karakterin ne olduğunu aslında bu hikâyeden çıkarabilir ve anlayabiliriz. Karakter değişmesi çok zor eğer bedene yerleşmişse. 

Ama belli mi olur? Bazen yanlışlarını görüp kendine olan zararları hissedebilenler değişebilir, vazgeçebilir ille de ben buyum başka olamam değişmem taviz vermem kendimden durumu çoğu zaman artı kadar eksi de getirebilir çünkü insanlara.

Aslında insanlar ortak yaşama şekillerini belirleseler ve uysalar, birbirlerine saygılı olsalar, ortada fazla sorun kalmayacak gibi. 
Eğer tam tersi olursa yani belirleyemez olurlarsa ortak yaşama şekillerini, işte o zaman herkes kendi derdi, kendi çıkarı, avantajı üzerine düşünmeye ve davranmaya başlar ve işte o anda senin karakterin bu ,onun karakteri bu, söylemleri çoğalmaya başlar.

Birisi kendinden üstün ve üzerinde gördüğü bir başkasının her söylediğini, tamam, evet, doğru, öyle, aynen ve bunlar gibi yanıtlarla onaylarsa toplumda yağcı olarak tanınan bölümde görülür. 
Bir başkası da bu kişiye senin kendi fikrin, düşüncen yok mu sen ne karaktersiz bir adamsın diyebilir !

Bir insanın günlük yaşam şekli karakterini de özetliyor aynı zamanda.
Yani ilişkiler üzerine kurulmuş davranış da diyebiliriz biz bu karakter meselesi durumuna, 

Yerine, ortamına göre hareket hâline,gerçekte kendi istediklerini yapamazsa başkalarının istediklerini yapmaktan kurtulamıyor insan..

İyi bir şeyi bile çok fazla yaparsan değerini yitirebiliyor.
İnsanlar; uğraş şekilleriyle de karakterlerini gösterebiliyor.

Yani sonuçta kendimizi karşı tarafa nasıl gösterirsek ve tanıtırsak bize nasıl davranılacağını belirlemiş oluruz. Ve tabii karşı taraf gözüyle karakterimizin adını da yazmış oluyoruz.. 
Ve bence karakter sahibi insanlar, karaktersizlerin yapamadığını yapan insanlardır. 

Yaşamına dair iz olarak "aynı ben" dediğin bir karakter bırak...

Sevgilerimle