Kuzey Kore’nin Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, bölgesel gerilim ve Rusya'nın Ukrayna işgalinin savaş korkularını körüklemesi nedeniyle Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük silahlanmasını açıklamasından günler sonra, KCNA haber ajansı tarafından yapılan bir açıklamada bu sözleri söyledi.

Yetkili, "Japonya, diğer ülkelere karşı önleyici saldırı yeteneklerini etkin bir şekilde kabul eden yeni bir güvenlik stratejisi benimseyerek Kore Yarımadası ve Doğu Asya bölgesine ciddi bir güvenlik krizi getiriyor" dedi.

‘CİDDİ BİR MEYDAN OKUMA’

Yetkili, Japonya'nın yeni politikası nedeniyle bölgedeki güvenlik ortamının "temelden değiştiğini" belirterek, hareketi Birleşmiş Milletler’in ihlali ve uluslararası barışa "ciddi bir meydan okuma" olarak kınayarak "Karmaşık bölgesel güvenlik ortamına cevaben temel haklarımızı korumak için cesur ve kararlı askeri önlemler alma hakkımız olduğunu bir kez daha açıkça ortaya koyuyoruz. Japonya yakında açıkça yanlış ve çok tehlikeli bir seçim yaptığını öğrenecek” şeklinde ekledi. 

DÜNYADA ÜÇÜNCÜ OLUYOR

Bir zamanlar pasifist olan Japonya'da Tokyo yönetiminin beş yıllık kapsamlı planı, ülkeyi mevcut bütçelere göre ABD ve Çin'den sonra dünyanın en büyük üçüncü askeri harcama yapan ülke konumuna getirecek.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER