Döviz kurlarının doğrudan etkilediği otomotiv sektöründeki artışlar devam ederken, sektör temsilcilerinin aktardığı bilgilere göre bu artışların devam edeceği ve fiyatlardaki yüksek seviyenin korunacağı şeklinde oldu. Artışların sıfır araçlarda yüzde 5, ikinci ellerde de yüzde 10'u bulabileceği belirtildi.

Kur artışlarının yanı sıra yüksek talep de araç fiyatlarını artıran etkenlerden biri olarak gösterilirken, enflasyondan kaçınmak isteyen vatandaşların yatırım amaçlı araç almak istemesi, araç fiyatlarına yansıyor. Bununla birlikte araç arzında halen yaşanan sıkıntılar da piyasanın hareketlerini sınırlandırıyor. SÖZCÜ'ye açıklamalarda bulunan sektör temsilcileri, kurlardaki artışa dikkat çekiyor.

ÖNÜMÜZDEKİ 3 AY İÇİNDE FİYAT ARTIŞI OLABİLİR

Aşin Otomobil Genel Müdürü Okan Erdem, kurun yukarı yönlü seyriyle birlikte sene başından bu yana marka ve modele bağlı olarak her ay yüzde 5-8 arasında artış meydana geldiğini söyledi. Önümüzdeki haftalarda yüzde 3 ile 5 arasında bir zammın söz konusu olduğunu anlatan Erdem, “İkinci elde ise fiyat artışları daha hızlı oluyor; yatırım aracı olarak görülen ikinci el araçlarda yılın ilk çeyreğinde ortalama yüzde 15 fiyat artışı yaşandı. Yine kur yukarı yönlü seyrederse ikinci elde de önümüzdeki üç ay içinde yüzde 10-12 arası bir fiyat artışı görebiliriz” ifadelerini kullandı.

YIL SONUNA KADAR DEVAM EDEBİLİR

Markaların aylık düzenli olarak zam yaptığını belirten 2plan İcra Kurulu Başkanı Orhan Ülgür, sadece Ramazan Bayramı öncesi ve sonrasındaki fiyat artışının yüzde 5'i bulduğunu söyledi. Otomobilin yatırım aracı olarak görüldüğünü ifade eden Ülgür, “İkinci el otomobil piyasasında fiyatları belirleyici unsurlardan biri de talep dengesi. Sıfır araç bulunma sıkıntısı yaşanması sebebiyle ikinci elde kurla beraber talep artışı da gözlemleniyor. Bunun yıl sonuna kadar böyle devam etmesini öngörüyoruz” şeklinde ifadelerde bulundu.