Ülkemizde kafe veya restoran açmak gerçekten çok zor. Yatırım için paranızın olması yetmiyor ayrıca bürokrasiye ayıracak vaktinizin ve sabrınızın da olması gerekiyor.

Sektörde bugünlerde yaşanan iki farklı sorun var. Pandemi sebebi ile bir sene içerisinde sektör %30-35 dolayında küçüldü. Sektörün temsilci derneklerinin bu verilerine baktığımızda sektör gerçek anlamda çok etkilendi. Ülkemizin en çok istihdam sağlayan sektörlerinin başında gelen yeme içme sektörünün yeniden iyi olabilmesi için yapılması gerekenler var. Son dönemde sektör, beklediği destekleri, uygulanan politikalardan alamadığı için çok yatırımcı kaybetti.

Yeme içme sektörünün yeniden yapılanması ve kaybedilen ekonomik değerlerin yeniden yerine konulabilmesi için yeniden yatırımcıların bu iş alanına girmesinin önünü açılmalıdır.

Peki neler yapılabilir?

Yapılabilecek iki alternatif uygulama var. Birincisi, mevcut restoranını ekonomik gücü kalmadığı için devam ettiremeyen ve devir etmek isteyen işletmeciler için devir işlemleri kolaylaştırılabilir. Günümüz şartlarında içkili restoran ruhsatını devir etmeniz çok zor.  Hem zor durumda olan işletmelerin azda olsa bir ücret alarak sektörden çıkması sağlanır, hem yeni yatırımcı için kolaylık olur, hem de belediyeler bu devirden gelir elde ettiği için belediyeler açısında da gelir artışı sağlanmış olur.

İkincisi, belediyelerden alınan içkili lokanta ruhsat harcı m2 ye göre ve belediyeye göre değişiyor. Yaklaşık 300 m2 bir restoran için 150,000 – 200,000 TL arasında harç ödeniyor. Ruhsat maliyetlerinin bu kadar yüksek olmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Madem belediyeler bu gelirlerinden vazgeçemiyor o zaman taksitlendirme yapmalılar. Ekonomik olarak zor günlerden geçtiğimiz bu dönemde tüm yükü vatandaşa yüklemek yerine hizmet sağlayıcı konumunda olan belediyelerimizin yapabileceği bu uygulama yeniden yatırım yapılmasında büyük istek yaratacaktır. Ankara büyük şehir belediye başkanı sayın Mansur Yavaş’ ın, İstanbul büyük şehir belediye başkanı sayın Ekrem İmamoğlu’ nun , ve İzmir büyük şehir belediye başkanı sayın Tunç Soyer’ in bu önerimi dikkate alarak öncülük etmeleri, uygulamayı başlatmaları diğer belediyeler için cesaret verecektir. Sektörün bu destekleri ihtiyacı var.

Bazen bu küçük dokunuşlar, büyük kazanımlar elde edilmesine vesile olur…..