Türk Dünyası coğrafyasında soydaşlarımız yardım için adeta birbirleriyle yarıştığını görüyoruz.

Azerbaycan Adıyaman’da “Konteyner Evler”in yapımına başladı. Azerbaycan hükümeti bugüne kadar Türkiye'ye 7 uçak ve 14 araçlık konvoyla insani yardım gönderdi. Deprem bölgesinde Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı 34'ü sağlık çalışanı 725 personel arama kurtarma çalışmalarında yer alıyor. Azerbaycan Savunma Bakanlığına bağlı 10 askeri doktorla 8 hemşire de Türkiye'deki deprem bölgesinde görev yapıyor. Ayrıca bölgede Kahramanmaraş’ta Seyyar Sahra Hastanesi kurdular.

Kırgızistan, Kahramanmaraş’ta 100 adet ile başladığı Otağ yani Keçe Ev sayısını 140’a çıkardı ve kurulumunu bitirdi.

Kazakistan’dan da 84 adet Bozüy yani Keçe Evler geldi ve kurulmaya başlandı. İlk gün 1 milyon dolar nakit para gönderildi.

Özbekistan, Hatay Ovakent’te 600 kişilik Sahra Hastanesi kurdu. Ayrıca 40 tonluk ilaç bağışında bulundu. Ovakent’te cami, kültür merkezi, çocuk yuvası gibi ortak ihtiyaçların karşılandığı yapıları inşa edeceği bilgisini aldık.

Türkmenistan çeşitli tıbbi malzemelerle birlikte bölgeye tıbbi ekip gönderdi.

KKTC bölgeye ilk etapta 82 tır yardım malzemesi ve 13 milyon dolar nakit para yardımında bulunmuştur. Bölgede 1000 adet prefabrik konut yapılması için özel bir fon kurulmuştur.

Macaristan, teknik ve tıbbi ekipmanları ile birlikte 55 kişiden oluşan eğitimli arama-kurtarma ekibi gönderdiler.

Başkurdistan, Ufa’dan 25 kişilik arama-kurtarma ve 80 kişilik destek ekibi geldi.  

Moğolistan, teknik ekipmanıyla birlikte 35 kişiden oluşan kurtarma ekibini gönderdi. Ülkede “Sıcak Gönül, Sıcak Örtü” sloganıyla yardım kampanyası başlatıldı.

Ahıska Türkleri Birliği Başkanı ayni yardımların dışında 1 milyon dolar yani 18.500.000 tl tutarında nakit bağışta bulundu. Yemek dağıtımında bulunuyorlar. Diasporadaki Uygur Türkleri (STK’lar Birliği, Doğu Türkistan Federasyonu, Dünya Uygur Kurultayı Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti İstanbul Başbakanlık Ofisi) ayni yardımların ve sıcak yemek dağıtımının dışında 4.357.000 tl nakit yardımda bulunmuştur. Doğu Türkistan Uygur Türkleri deprem bölgesine 150 kişiden oluşan arama ve destek ekibini dönüşümlü olarak görevlendirmiştir. 3 ayrı noktada etli pilav dağıtımı yapılmaktadır. Gürcistan Borçalı’da Terekeme-Karapapak Türklri köylerden topladıkları insani yardımları 2 Tır ile bölgeye ulaştırdılar.

Suriye Türkmenleri hem deprem bölgesine hem de güvenli bölgedeki depremden zarar gören Türkmenlere 23 TIR insani yardım malzemesi göndermiştir. Irak Türkmenleri (Irak Türkleri Yardımlaşma Derneği, Türkmeneli İnsan Hakları Derneği, Erbil Türkmenleri ve Kerkük Türkmenleri) bölgeye 5 TIR insani yardım malzemesi göndermiştir. Bölgede bir noktada sıcak yemek dağıtımı yapılmaktadır. Altunköprü Derneği Başkanı Amir Köprülü “Tek Yürek” programına katılarak 400 bin tl nakit yardımda bulunmuştur.

Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu bağlı derneklerin (Afganistan Türkleri Uluslararası Sosyal Yardım Derneği, Türkistan Elleri Eğitim Derneği, Afgan-Türk Dostluk Konseyi) temsil edildiği Afganistan Türkleri yaklaşık 16 TIR ayni yardım yapmış yaklaşık da 1.200.000 TL tutarında nakit yardım toplayarak ihtiyaçların giderilmesinde kullanmışlardır. Avrasya Federasyonu üyesi Afganistan Türkmenleri Derneği aracılığı ile Ovakent’te evleri yıkılan hane sahiplerine verilmek üzere 500 bin lira nakit para toplamıştır. Mehmet Turdi ve Abdulkerim Turdi kardeşler Harabati ailesi olarak ilk gece 100 bin tl civarında hazır çorba hazır makarnadan oluşan gıda malzemesi gönderdiler. Afganistan Türkmenlerinin aksakallarından Cuma İslam’ın ailesi adına Kadir İslam bölgeye 15.000 dolar tutarında 2 TIR dolusu malzeme gönderdi. 1 kamyon insani yardım malzemesi Maraş’a, 1 kamyon malzeme ise Afşin ilçesi Yazı köyüne gönderildi. Ovakent’te 5 GB internet bağlantısı temin edildi. Ceylanpınar’daki Özbekler de kardeşlerine 5 araçlık insani yardımda bulundular. İstanbul’da Beylikdüzü’ndeki Refah ve Dayanışma Derneği yöneticileri 3 kamyon malzemeyi AFAD’a teslim etmişler. Trabzon’daki Avr. Fed. Üyesi Afganistan Hazaraları Derneği AFAD’a bir kamyon insani yardım malzemesi teslim ettikleri gibi 11 üyesini de gönüllü ve tercüman olarak AFAD bünyesinde görevlendirmiştir. Diğer Türk Devletleri gibi bölgeye arama kurtarma ekipleri gönderen Tataristan’da, Başkurdistan’da, Moğolistan’da ve Macaristan’da insani yardım kampanyaları düzenlenmektedir. Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu, Türkistanlılar Sosyal Yardım Derneği ve Gep-Geştek Grubu olarak Hatay Ovakent’te Özbekistan Devleti’nin de katkıları ile SOYDAŞ ÇOCUK OYUN EVİ yapmaya karar vermiş olup, önümüzdeki günlerde yardım kampanyası düzenleneceği öğrenildi. Deprem bölgesi koordinatör Valimiz Hudayar Mete Buhara’nın katkı ve desteğini, özverili gayretlerini de zikretmek isterim.

Yaklaşık 40 bin şehidin olduğu depremde Balkanlar’dan Kafkaslar’a, Ortadoğu’dan Orta Asya’ya 300 milyonluk Türk Dünyasının “tek yürek” olması, en önemli kazanımlardan biri olmuştur. Türk milletinin başı sağolsun.