Rusya Federasyonu Yakutistan Türkiye Fahri Temsilcisi Öner Yaldız ve Araştırmacı-Gazeteci Nuh Mehmet Deniz, Türkiye ve Rusya ilişkilerini derinlemesine ele alan bir analiz kaleme aldılar.  Analizde, Türkiye ve Rusya arasındaki tarihi ve modern ilişkiler, bölgesel ekonomik çıkarlar ele alındı. 

İşte Yaldız ve Deniz'in analizinin tamamı:

Rusya ve Türkiye, modern ilişkileri ile zengin tarihi geçmişleri kadar karmaşık ve zengin  iki devlet ve iki komşu ülkedir. Geçmişlerini bu ülkelerin tarihinde önemli bir rol oynadığını belirtmek yeterlidir. Geçen yüzyılın başında iki devletin de bağımsızlığının kurulması önem arzeder. Aksine her iki devletin de kendi siyasi ve ekonomik çıkarlarını takip etmesi sonucunda Kurslar başta olmak üzere pek çok temas noktası yani ticaret alanı vardır. Türkiye’nin önemli dış ekonomik ortaklardan biri Rusya’dır.  Bu arada Ülkemizin  2023 yılında dış ticarette lider olduğu Rusya'daki ciro yerini yalnızca Çin'e bırakıyor. Rusya da buna karşılık Türkiye ticaret cirosunda (yaklaşık 57 milyar dolar) ikinci sırada yer alıyor.

Avrupa Birliği (210 milyar dolar) ve ABD'nin (30 milyar dolar) önünde. Türkiye, NATO üyesi olmasına rağmen Rusya karşıtlığına katılmayan ekonomik yaptırımlar uygulamaktadır. Ankara ulusal çıkarların peşindedir, ve Washington'un çıkarlarını kendi çıkarlarının üstüne koymaz, örneğin: Avrupa Birliği devletleri de Moskova ile ortaklıklar geliştirmektedir.
Türkiye, Gaz taşıma merkezi oluşturma projesini uygulamaya hazırdır. Rus enerji kaynaklarının ve nükleer tesislerin ortak inşası olan  Akkuyu enerji santrali Türkiye'nin Akdeniz kıyısındadır. Bu  Projeler Türkiye için son derece ilgi çekici ve kalkınmanın istikrarını sağlayacak enerji endüstrisi meselesidir.

Tabii ki, şu anda hakim olan bu olumsuz eğilimler Batı toplumunun Rusya ile ilişkileri olumsuz etkilemektedir.
İki ülke arasındaki ekonomik ortaklık. Özellikle Aralık 2023'tem ABD Başkanının , mali yapılara yönelik tedbirlere ilişkin kararnameyi imzalası, Rus askeri-sanayi kompleksinin tedarikiyle ilgilidir ve Tüm endüstriyel ve teknolojik ürünler bu karar kapsamına girebilir. Yaptırımlar turizm, tıp, tekstil ve ürünlerini etkilememiştir. Ancak yiyecek gibi sayıca az ve stratejik öneme sahip olmayan endüstrilerin yerini almıştır. Buna göre, şimdi mali yürütme konusunda, Rusya ile Türkiye arasındaki ödemelerin zor olduğu ortaya çıkmıştır ve araştırma yapılması gerekmektedir.  ortak çözüm Tusyanın karşı taraflara hizmet vermesidir. Nihayet Türkiye'nin  Rusya ile arasındaki ticaret cirosunun son iki yılda hızlı bir şekilde büyümesi
Türkiyeyi boşa çıkarabilir.

Şu anda, en yüksek siyasi makamlar arasındaki ilişki iki ülkenin liderliği istikrarlı olarak adlandırılabilir, bu da bir arzuyu gösterir ki; yakın ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini sağlamaktır. Umarız bu yeterli şekilde duyurulur.

Geçen yıldan bu yana beklenen Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti gerçekleşmeli ve taraflar ortaklık sorunları kapsamında 
Verimliliği engelleyen önemli anlaşmalara ve çözümlere varmalıdırlar

Genel olarak ülkeler arasındaki işbirliği çok yönlüdür ve sadece ekonomik sektörleri değil, aynı zamanda eğitim ve kültür alanlarını da etkilemektedir ve bilimin yanı sıra gençlik hareketlerinin ve örgütlerinin geliştirilmesi gereklidir. bu açık ilişkiler ile Rusya'nın dostane ve dostane yapılar inşa etme yaklaşımını da görmekteyiz. Muhtemelen gösterilenlerden ayrı olarak bahsetmeye değer Moskova'nın dünya gençliği arasındaki bağları güçlendirmede lider olma arzusu bulunmaktadır. Sonuçta geleceği inşa edecek olan gençliktir,  ve gençlik de önceki nesillerin deneyimlerine dayanmaktadır. Aynı zamanda gençlikten gelen arzu ile Gençlere doğru görüş ve adil tutumları aşılamak olmalıdır. Dünyadaki güncel olaylar ve değişimler evrenselliği hak ediyor ve desteklenmelidir

Çok yakında, 1 Mart'tan 7 Mart 2024'e kadar Dünya gençlik festivali  20 bin Rus ve yabancıyı ağırlayacaktır.
iş dünyasında, medyada, uluslararası işbirliğinde genç liderler, 180'den fazla ülkeden kültür, bilim, eğitim, spor ve sanat alanlanlarında yardım alacaktır.Herkesin  bu etkinliklete katılması beklenmektedir.

Diğer bölge ve ülkelerin tamamını ilgilendiren çeşitli konuşarda Fikirler dile getirilmeli ve aynı zamanda gençlerin düşünceleri dinlenmelidir.

Türk heyeti önümüzdeki süreçte de aktif rol alacaktır.

Uluslararası 20. İpekyolu yılın Altın Adamları Ödülleri sahiplerini buldu Uluslararası 20. İpekyolu yılın Altın Adamları Ödülleri sahiplerini buldu

Örneğin, tanınmış bir Oyuncu olan Burak Özçivit. Burak, Türk sineması olgusunu, önemini anlatacak ulusal rengin ve şöhretin diğer yüzünün filme alınmasında katkı sunacaktır. Rusya ve daha önceki SSCB, farklı ülkeler arasındaki karşılıklı ilişkilerin güçlenmesine her zaman özel önem vermiştir.

Rus tarafı üç kez1957, 1985 ve 2017 yıllarında Gençlik Şenliği'ne ev sahipliği yapmıştır. Örneğin, cana yakın Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali,