Gelişme, Beyaz Saray’ın Danışman Sullivan'ın Ukrayna'da nükleer tırmanışı önlemek için Rusya ile müzakerelere öncülük ettiği yönündeki haberleri reddetmemesinin ardından geldi. 

Wall Street Journal, Sullivan'ın son birkaç aydır Rus mevkidaşı Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patrushev ve Kremlin'in üst düzey dış politika yardımcısı olan Yuri Ushakov ile gizli görüşmeler yaptığını bildirdi. Üst düzey yetkililer gazeteye, kritik isimlerin Ukrayna'daki savaşta nükleer tırmanma riskine karşı korunma yollarını tartıştıklarını, ancak çatışmayı sona erdirmenin yolları konusunda herhangi bir müzakereye girmediklerini söyledi.

‘BİR BİR ANLATTIM’

Geçen ay Sullivan, nükleer silahların herhangi bir şekilde kullanılmasının "Rusya için felaket sonuçları" olacağını söyledi. ABD yayıncısı NBC'ye, üst düzey yetkililerin Rus yetkililerle özel görüşmelerde olası ABD tepkisinin kapsamını "bir bir anlattığını" söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, gazeteye "insanlar çok şey iddia ediyor" diyerek hikayeyi doğrulamayı reddederken, Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov Batılı gazeteleri "çok sayıda aldatmaca yayınlamakla" suçladı. Ancak Beyaz Saray Basın Sekreteri Karin Jean-Pierre, ABD'nin Rusya ile görüşme hakkını saklı tuttuğunu söyledi.

abd rusya ile gorusmeleri dogruladi

‘HERKESİN ÇIKARINA’

ABD Başkanı Joe Biden'ın halen Rusya ile görüşmeleri için bastıran en kıdemli danışmanlarından biri olduğu söylenen Sullivan, Moskova ile teması sürdürmenin "bu çatışmadan etkilenen her ülkenin çıkarına" olduğunu söyledi.

Geçen hafta Washington Post, üst düzey ABD'li yetkililerin Kiev'i Rusya ile müzakerelere açıklık sinyali vermeye çağırdığını bildirdi. Ancak Sullivan, , Biden yönetiminin "hesap verme yükümlülüğü" olduğunu söyledi ve "Ukrayna'daki ağır savaş suçlarının faillerini yaptıklarından sorumlu tutmak" için uluslararası ortaklarla birlikte çalışmaya söz verdi. (BBC)