Hareket, Berlin'in uluslararası ve yerel baskılara yenik düştüğü ve Alman yapımı tankları Ukrayna'ya göndereceğini ve elinde Almanya menşeili tank bulunduran diğer ülkelerin de göndermesine izin verileceğine yönelik haberleri takip ediyor.

ZELENSKİ ‘İHTİYAÇ BÜYÜK’ DİYOR

ABD'li bir yetkili Associated Press'e verdiği demeçte, ABD'nin 30'dan fazla tank göndereceğine dair resmi duyurusunun bugünlerde yapılmasını beklediğini söyledi.

Gelişmelere yanıt olarak Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski, gece yaptığı konuşmada Rusya'nın yeni bir saldırı dalgasına hazırlandığını ve tanklar konusunda, "Ancak gerçeği görmek önemli: Mesele beş, on veya on beş tank değil. İhtiyaç daha büyük. Her gün açığı kapatmak için gereken her şeyi yapıyoruz ve bu konuda bize destek olan herkese minnettarım” dedi.

AYLAR SÜREBİLİR

Amerika Birleşik Devletleri'nin Abrams tanklarını gönderme kararı, Washington'un Kiev'den gelen taleplere ve Berlin'den gelen kamuoyu baskısına rağmen tankların gönderilmesine karşı çıkmasından birkaç gün sonra gerçekleşebilir.

Yetkililer, Abrams'ın büyük olasılıkla Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişimi (USAI) olarak bilinen ve Başkan Joe Biden yönetiminin mevcut ABD silah stoklarından ziyade endüstriden silah almasına izin veren bir fon aracılığıyla satın alınacağını da ekledi.

Haberlerde, Biden yönetiminin USAI sürecini Abrams'ı onlara sahip olan müttefiklerinden satın almak, yenilemek ve ardından Ukrayna'ya göndermek için kullanabileceği söyleniyordu. Tankların teslimat süreci aylar hatta yıllar alabilir.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER