Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AYM'nin Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin CHP ve Atalay’ın avukatlarının yaptığı başvuru hakkında verdiği kararı değerlendirdi. Tunç, "AYM yetkisizlik nedeniyle ret kararı vermesi gerekirdi" dedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti için CHP'nin yaptığı başvuru ile Atalay'ın avukatlarının yaptığı yeni başvuruda, karar verilmesine yer olmadığına hükmetti. Yüksek Mahkemenin kararını oy çokluğuyla aldığı öğrenildi. Kararın gerekçesi daha sonra yapılacak.

"TERÖR SUÇLARI DOKUNULMAZLIK KAPSAMINDA DEĞİLDİR"

Konuyla ilgili konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Yetkisizlik kararı nedeniyle ret kararı vermesi gerekirdi. Gerekçeli karar henüz yayınlanmadı. Onu görünce gerekçeyi öğreneceğiz. Anayasanın 84. maddesi açıktır. Burada vekilliğin düşme sebepleri yazar. Vekillik düştükten sonra AYM'ye başvuru yapılamaz. Terör suçları dokunulmazlık kapsamında değildir" dedi.

Dervişoğlu: Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak Dervişoğlu: Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

"VEKİLLİĞİ KESİN HÜKÜM NEDENİYLE DÜŞTÜ"

AYM’nin gerekçeli kararı henüz açıklanmadı. AYM’nin karar verilmesine yer olmadığına dair karar verildiğini öğrendik. Anayasa’nın 84. maddesi açık. Milletvekilliğinin düşme sebepleri yazar. Can Atalay’ın milletvekilliği kesin hüküm nedeniyle düşmüştür. Bu durumda AYM’ye başvurulmuştur. AYM yetkisizlik nedeniyle ret verir. ‘Karar verilmesine yer olmadığına’ dair kararın gerekçesini sonra öğreneceğiz.

Kesin hükmün tartışılması nedeniyle böyle bir karar verilmişse bu doğru değildir.

‘Karar verilmesine yer olmadığına dair’ karar Anayasa’nın 84. Maddesi gereği aym’ye gidemeyeceği için verildiyse durum farklıdır. AYM’nin önceki içtihatları var. Daha önce ret kararı verilmiştir. Bu kez durum farklı. Gerekçeli karar ortaya çıktıktan sonra göreceğiz.