İsmi açıklanmayan 6 Batılı yetkili gazeteye, Rusya ve Türkiye'nin ticaret ve enerji alanında işbirliği yapma planlarından "kaygı duyduklarını" söyledi. Bir AB yetkilisi, Türkiye'nin Rusya ile ticaret için "giderek artan bir şekilde" bir platform haline geldiği göz önüne alındığında, Brüksel'in Ankara ve Moskova arasındaki ilişkileri "giderek daha yakından" izlediğini söyledi.

‘KESİNTİSİZ GAZ’ SÖZÜ

Cuma günü Putin ile yaptığı dört saatlik görüşmenin ardından Erdoğan, Rusya'nın Türkiye'de bir nükleer santral inşa etmedeki rolünü memnuniyetle karşıladı. İki ülke 100 milyar dolarlık ikili ticaret cirosu hedefliyor ve teröre karşı ve Libya ve Suriye'de barış için işbirliği yapıyor. Putin, iki liderin Ankara'nın bu gazın bir kısmını ruble olarak ödeyeceği konusunda anlaşmaya varmasının ardından Rusya'nın Türkiye'ye "kesintisiz" petrol, gaz ve kömür sağlayacağına söz verdi.

‘TÜRKİYE’YE YAPTIRIM GELEBİLİR’

Gazeteye konuşan bir başka yetkili de Erdoğan'ın davranışının "fırsatçılık" olduğunu söyledi ve "Türklerin endişelerimize dikkat etmesini sağlamaya çalışıyoruz" dedi. Financial Times'a konuşan yetkililer, Brüksel'de Türkiye'ye yönelik olası yaptırımlar hakkında herhangi bir görüşme yapılmadığını, ancak bireysel üyelerin ülke ile mali veya ticari işbirliğini azaltabileceğini söyledi. Washington, Rusya'ya yönelik yaptırımlarını aşan ülkeleri “ikincil yaptırımlarla” cezalandıracağı konusunda uyarırken, ne ABD'nin ne de AB'nin Türkiye'ye karşı bu adımı atacağına dair bir işaret yok. (RT)