Üretimden uzaklaştırılan Türkiye, tarımda hemen her ürünü ithal eder duruma geldi. Kendine yeterli olabilecekken tarımda kendi kendini adeta imha ediyor. Bu nedenle ithalat bağımlısı oldu. Tarıma verilen desteklerin, kredilerin de önemli bölümü ithalata, yani başka ülkelerin çiftçilerini desteklemeye harcanıyor... Türkiye’de yüksek girdi fiyatlarıyla üretim yapan çiftçi, ürününü çoğu zaman maliyetin altında satmak zorunda bırakılıyor. Üreticide ucuz olan tarım ürünü, tüketiciye pahalıya satılıyor. Üretici ile tüketici karşı karşıya getiriliyor. Birileri üreticinin ve tüketicinin üzerinden para kazanıyor. Tarımı ve kırsalı bekleyen en büyük tehlike, üreticilerin bu vasıflarını yitirerek tüketici konumuna geçmeleri. Bugün köylerde, kırsalda çiftçiler üretimden çekiliyor. Şehirdekiler gibi tüketici konumuna geçiyor. Türkiye ne yazık ki bu sürece girdi.

Tarım ekonomisi konusunda Türkiye’deki otorite isimlerden, ekonomi gazeteciliği ve tarım yazılarından dolayı çok sayıda ödül alan, araştırmacı gazeteci Ali Ekber Yıldırım, yıllardır köşe yazılarıyla hayvancılığa ve tarıma dair çok önemli sorunlara değinmekte. SİA Kitap etiketiyle çıkan “Üretmeden Tüket: İthalat-Siyaset-Rant Kıskacında Tarım” adlı kitabında, tarımda, gıdada, kırsal yapıda yaşananlarla ilgili bir kesit sunmaya çalışıyor. Kırsaldaki çözülmeyi ve oluşan yeni yapıyı, uygulanan politikaların yarattığı tahribatı, ithalatı, ürün bazında değerlendirmeleri, gıda, GDO, organik tarım, hayvancılık, kooperatifçilik, iklim değişikliğinin etkileri gibi çeşitli konulardaki gelişmeleri yazıyor ve doğru tarım politikalarının nasıl olması gerektiğine işaret ederken ilgili herkesi uyarıyor.

2011 yılında Türkiye’de, 68 milyar dolar olarak gerçekleşen tarımsal hasılat 47 milyar dolara kadar düştü. Tarımsal destek kapsamında, 2021 yılında ayrılan 24 milyar TL’lik pay, 2020 yılına kıyasla yalnızca yüzde 9 arttı. Çiftçi sayısındaki düşüş de dikkati çekti. 2020 ve 2021 yılları verileri henüz paylaşılmazken 2013 yılında 60 bin olan çiftçi sayısı 2019 yılında 53 bin olarak kayıtlara geçti. 2012 yılında 1 milyon 750 bin ton hasılat toplanan organik tarımda ise 2019 yılında 1 milyon 374 bin ton hasılat toplanabildi.

Ali Ekber Yıldırım kitapta son 20 yılda yaşadıkları bütün gelişmeleri kendi zihin dünyasında birikenleri yansıtmış. Meraklısı, tohum sorunundan üretimdeki arz kararlılığına, hayvancılıkta desteklerden, ithalat yoluyla piyasa terbiye etme anlayışına, iyi tarım uygulamalarından organik ürünler konusunda ve son çözümlemede tarım politikaları ya da politikasızlıkları üzerinde birikimlerini, daha önce kamuoyuyla paylaştıklarını derleyip toparlayarak sunuyor.