Müfettişler cep telefonlarına, parçalanmış bir sabit diske ve nakit ve altın işlemlerini detaylandıran notlara el koyarken, savunma avukatları, görevin kötüye kullanıldığına dair iddiaları reddediyor. 

BAŞSAVCI: SON DERECE CİDDİ SUÇLAR

42 yaşındaki Peyman Kia ve 35 yaşındaki Payam Kia'nın, Rusya'nın askeri istihbarat servisi GRU'ya bilgi aktarmak için birlikte çalıştıkları düşünülüyor. Kardeşler, 2021'in sonlarında tutuklanırken, o zamandan beri gözaltında tutuluyorlar. Her ikisi de casusluk yapmakla suçlanırken, Peyman Kia ayrıca gizli bilgileri izinsiz kullanmakla da suçlandı.

Peyman Kia

İsveç Ulusal Güvenlik Birimi Başsavcısı Per Lindqvist, davayı soruşturmanın çok zor olduğunu belirterek, adamların "İsveç'in istihbarat ve güvenlik sistemini hedef alan son derece ciddi fiillerden" suçlandığını da ekledi. 

Lindqvist'e göre, yabancı bir gücün elinde "İsveç'in güvenliğine zarar verme" ile sonuçlanabilecek gizli bilgileri, Peyman Kia, İsveç güvenlik servislerinde ve ordusunda çalışırken toplandı. Dagens Nyheter gazetesi, zanlının ülkenin istihbarat servislerinin çok gizli bir organı olan Özel Toplama Bürosu’nda (KSI) görev yaptığını söyledi.

MÜEBBET VERİLEBİLİR

Ön soruşturmadan elde edilen bilgilerin çoğu, konunun hassasiyeti nedeniyle açıklanmazken, Peyman Kia’nın avukatı olan Anton Strand, suçlamaların kesin olmadığını ve müvekkillinin iddia edilen suçların "somut" tanımlarından yoksun olduğunu söyledi. Payam Kia'yı savunan Avukat Björn Sandin de benzer şekilde, suçlamaların savcıların iddialarından "tamamen emin olmadıklarını" gösterdiğini öne sürdü. Suçlu bulunurlarsa, kardeşler ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilir. 
 

POLEMİK HABER / DIŞ HABERLER