Bu hafta yazımda Türkiye’deki Aydınların ihanetini yazmaya çalışacaktım. Birkaç saat önce Wagner’in uçağının Moskova yakınlarında Kuzhenkino kentinde düşmesi yazı başlığımı ve konusunu değiştirmeme neden oldu.

Tüm dünyanın tanımak zorunda kaldığı gayri nizami harbin ve Rus askeri varlığının soğuk ve bilinmez yüzü Wagner. Düşen uçakta Prigojin ile Wagnerin kurucularından olan Dmitriy Utkin ile Sergey Propustin, Yevgeniy Makaryan, Aleksandr Totmin, Valeriy Çekalov, Nikolay Matuseyev'in’de yer aldığı bildirildi.

Daha önceki yazılarımda bahsettiğim Wagner’in patronu Prigojin’in hayatında kayıp 12 yıl var. Yine Putin’in hayatında da kayıp olan yıllar var.  Daha önceki iki yazımda da Wagner ile ilgili söylediğim tüm tespitler nerdeyse harfi harfine yaşandı. Bu tespitleri bir kâhin olarak değil sadece dünya siyasetini doğru okumaya çalışan bir Türk olarak yazıyorum.  Şimdi biraz Putin’e ve Prigojin’e bakalım.

Peki bu Putin tam olarak kimdir ne zaman doğdu nerelerde çalıştı.

07 Ekim 1952 yılında doğan Putin için şu rivayet edilir. Annesi ikinci dünya savaşı sırasında Alman bombardımanında hayatını kaybetmiş olduğu düşünülerek askeri bir kamyonun arkasında mezarlığa doğru götürülmektedir. Tam bu sırada Putin’in babası izinli olarak geldiği memleketinde kamyonda karısının cansız bedenini kırmızı ayakkabısından tanıyarak teşhis eder. Askeri araçtan kucağına aldığı karısı hala nefes almaktadır. Karısını tedavi ettirir ve savaş sonrası Putin dünyaya gelir. Putin’in annesi fabrikada işçi babası ise donanmada denizaltı filosunda askerdir. Putin’in çok zor şartlar içinde yaşam savaşı verdiği modern dünyanın acıma ve sempatik kanallarının çalıştırılması için yazılmış bir hikâye olduğunu söylemek zorundayım. Vladimir Putin Leningrad Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 1975’ten itibaren Sovyet İstihbarat Servisi KGB’de çalışmaya başladı. 1991’de KGB’den ayrılan Putin, hukuk Fakültesindeyken öğrencisi olduğu St. Petersburg Belediye Başkanı reformist Anatoly Sobchak’ın basın danışmanı oldu. Bu arada hiçbir istihbaratçı mesleğini bırakmaz, bırakamaz. Hele hele komünist Rusya’sında hiç. İyi derecede Almanca bilen Putin 1996 yılında Moskova’daki derin Ruscu çevreler tarafından keşfedilerek taşradan merkeze çağırılır. Putin Temmuz 1998’de Rus İstihbarat Servisi (FSB) başkanlığına getirilir.

Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin’in 9 Ağustos 1999 tarihinde Başbakan Sergei Stepashin’i görevden alarak yerine Vladimir Putin’i atadığında bunun Putin’in Cumhurbaşkanlığına giden yolda çok önemli bir kilometre taşını oluşturduğunu kimse söyleyemedi. Uluslararası kamuoyu bu atamayı Boris Yeltsin’in yeni bir sürprizi olarak değerlendirdi.

Rus derin devleti Çeçenistan’daki radikal unsurlar tarafından gittikçe içinden çıkılmaz bir hale getirilen Kuzey Kafkasya’daki durumu kontrol altına almak ve merkezî yönetimdeki başıbozukluğa son vermek istemekteydi. Bu durumdan dolayı Putin’in ülke yönetimindeki ağırlığının artmasıyla güvenlik birimleri de kendi siyasal gündemlerini ülkenin siyasî gündemine kolayca adapte etti. İşte tam bu noktada Putin’in Çeçenistan politikası ile kendisinin Cumhurbaşkanlığına giden yolu kesişmiş ve 26 Mart 2000 tarihindeki seçim başarısının sırrı olarak ortaya çıkarmıştır.

Tabi Putin oyun kurucu olarak Çeçenistan başta olmak üzere birçok bölgede eski KGB ajanlarından oluşan yeni bir kadro oluşturmuştu. Lokantacı Prigojin ile Leningrad şehrinde tanıştıkları iddia edilmektedir. Bazı kaynaklar ise Putin ile Prigojin’in arkadaşlığının çok daha eskiye yani KGB eğitim merkezine dayandığı söylenmektedir.

Peki bu Wagner efsane komutanı Prigojin kim? Birde ona bakalım.

1961 yılında Leningrad’da dünyaya gelen Prigojin’in Putin’in hem sağ kolu hem en yakın dostuydu. Lakabı aşı olan Prigojin 1979 da ve 1980 yılında iki defa hırsızlıktan mahkûm olduğu ve tam 12 yıl cezaevinde kaldığı söylenir. Bazı kişilerin bazı dönemlerinde hiç arkadaşları olmadığı gibi Prigojin’in de cezaevi arkadaşlarının olmadığı bilinmektedir. Cezaevinde kaldığı iddia edilen dönemlerde KGB den çok yakın silah arkadaşlarının olduğu ve bu arkadaşları ile Çeçenistan’da görev yaptığı bilinmektedir. Ne tesadüf Çeçenistan konusunda da Putin’in uygulamaları bugün hala konuşulmaktadır.

Putin Sen Petersburg’da Vali yardımcısı olduğunda Prigojin ’de lüks lokantalar açma hevesinde idi. Hatta Neva nehri üzerindeki ilk gemi lokantayı hayata geçirmişti. Putin’de Prigojin’in bu yatırımlarını desteklemek için yabancı misafirlerini bile bu mekanlarda ağırlamaktan mutlu olmuştu. Putin’in aşçısı Kremlin dahil olmak üzere Rus ordusuna kadar yemek hizmeti vermeye başladı. Bu hizmetlerinden elde ettiği geliri de Putin’in talimatı ile Wagner denen kuruluşa aktarmayı görev edinen Prigojin 23 Ağustos 2023 tarihinde Afrika’dan dönüşte Rus hava sahası içerisinde aktarma sonrası uçak kazasında elim bir şekilde öldü. Bu kaza birkaç Rus vatandaşı tarafından profesyonelce çekiliyor ve dünya basınına servis ediliyor.  Beşar Esad rejimini desteklemek ve Fransa’nın rolünü Mali’de azaltmak için iki cephede aynı anda eylem yapma kabiliyeti olan Wagner en önemli adamlarıyla aynı uçakta can veriyor. Ukrayna’nın ve batının en çok tedirgin olduğu gayrinizami harp konusunda uzman ve kayıtsız çalışan Wagner çok kısa sürede Afrika’da rejim değişiklikleri yapmayı hükümetleri devirmeyi başardı.

Burada Wagner güzellemesi yapmak değil maksadım. Ancak Wagner’in komutanının bu şekilde öldürülmesi çok normal olmadığı gibi Rus devlet temayüllerine aykırı olduğunu düşünüyorum. Şayet Prigojin tam manası ile ihanet ile suçlanıp infaz edilecek olsaydı Putin ve avanesi pahalı bir uçak düşürmez ucuz bir hayat kadını ile işi çözerdi. Wagner bu saatten sonra dahada gölge bir yapıya bürüneceğini ve Prigojin’in bir hayalet olarak en çok Rus karşıtı siyasal yapıların korkulu rüyası olacağını söyleyebiliriz. Afrika başta olmak üzere Avrupa’da büyük ses getirecek siyasi cinayetlerin olması kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu kaza süsü verilmiş kazada Putin pürü pak Rusya kaybeden mazlum olmuştur. Gerçek ise tam tersidir. Ancak bu kazada kimler infaz edilmiştir onu uzun süre öğrenemeyeceğiz.

Bu konularla ilgilenenler bilirler. Rus istihbaratı insan temelli ve ülkesine inanan insanlarla yol kat eder. ABD ise teknolojik üstünlük ve karşı tarafın hainlerini devşirerek yol kat eder. İnanmış bir Prigojin gerçek hayatta ölü olarak bilinmesi değil; gerçek hayatta aşçısı olduğu Rusya’ya hizmet edip etmemesi önemlidir. Yeni dünya düzeninde çok katmanlı problemlere birde Wagner problemi eklenmiştir.