TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Koç Üniversitesi ve TÜSİAD iş birliğiyle oluşturulan Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) tarafından düzenlenen "2024 Türkiye Ekonomisi" konferansında Türkiye'nin zorlu ekonomik süreçten geçtiğini belirtti. Altınsaç, 2013 yılının sonlarından itibaren Türkiye ekonomisinin ivme kaybına uğradığını ve enflasyonun kontrolünün kaybedildiğine dikkat çekti.

"MEVCUT KAYIPLAR AÇIKÇA YAŞANDI"

Altınsaç, söz konusu süreçte global düzeyde geçerliliğini yitiren bazı politikaların uygulandığını ancak bunun ağır maliyetlerle sonuçlandığını belirtti. "Mevcut kayıplar açıkça yaşandı" diyen Altınsaç, bu süreçte kayıpların tersine çevrilebileceğini ancak doğru şekilde kullanılamadığını ifade etti.

EKONOMİ POLİTİKALARINDA 'U DÖNÜŞÜ' VE ETKİLERİ

Altınsaç, geçen yılın ikinci yarısından itibaren uygulanan politikalarda bir U dönüşü olduğunu ve bu dönüşle birlikte Türkiye'nin CDS'lerinin 300 puanın altına indiğini hatırlattı. Ancak Altınsaç, enflasyonda Merkez Bankası'nın tahmininin gerçekleşmeyeceğini, yüzde 73'ün üzerinde bir enflasyon beklentisi olduğunu belirterek, şunları dile getirdi:

İslam Memiş'ten altın tavsiyesi: Elinde dolar bulunan yatırımcılar... İslam Memiş'ten altın tavsiyesi: Elinde dolar bulunan yatırımcılar...

“Merkez Bankası'nın tahmini gerçekleşmeyecek çünkü iç talep hala oldukça güçlü. Ocak ayında aralık ayına göre daha yüksek bir talep olduğunu görüyoruz. Servis sektöründe yaşanan bu hareketlilik, iç talebin Merkez Bankası tarafından hesaplandığından daha güçlü olduğunu ve olacağını gösteriyor. Bu noktada sadece Merkez Bankası'nın politikaları yeterli değil. Maliye politikalarının daha fazla destek vermesi gerekiyor. Geçen yılın temmuz ve ağustos aylarının kaybedildiğini düşünüyorum. Daha güçlü bir faiz artışı olmalıydı.

Ancak bunu kademeli olarak yaptık ve bu da risk taşıyor. Yön doğru ama eksikler var. Daha derin ve detaylı politikalara ihtiyaç var. Reel sektöre baktığımızda son 10 yılda bir verimlilik artışı olmadığını görüyoruz. Dolayısıyla esas mesele TL'nin seviyesi değil. TL'yi isterseniz 45'e çıkarın ama verimlilik olmadığı sürece başarılı olamazsınız. Bir süre sonra yine aynı sarmala girersiniz.”