Amin Maalouf “Çivisi Çıkmış Dünya” koymuştu son kitaplarından birinin adını. Dünyanın çivisi çıktı mı çıkmadı mı o ayrı bir yazının konusu ama Türkiye’nin çivisi çıkalı bayağı oldu.

civi

Birkaç ay önce Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 14 Mayıs genel seçimlerinde TİP’ten Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay’ın tahliye edilmesi yönünde verdiği karar, Yargıtay tarafından tanınmadı. Yetmezmiş gibi bir de Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa’yı ihlal ettiğini ve yetkisini aştığını belirten Yargıtay 3. Ceza Dairesi Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulundu. Bu hukuk skandalın üstünden birkaç gün geçtikten sonra bu defa da Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Ali İsmail Korkmaz'ın öldürülmesiyle ilgili davada Anayasa Mahkemesi'nin kararına rağmen skandal bir karar aldı. Anayasa Mahkemesi'nin, eziyet yasağının ihlal edildiğine dair oybirliği ile aldığı kararı görüşen Yargıtay, Anayasa Mahkemesinin "eziyet yasağının ihlali" kararının maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığını savundu, bu nedenle yerel mahkeme hükmünün onanmasını kararlaştırdı. Böylece sanık polis sanık polis memuru Hüseyin Engin'e sadece "kasten basit yaralama" suçundan 7 ay 15 günlük hapis cezası verildi. Bu iki hukuk skandalıyla Türkiye’de fiili olarak anayasa ve anayasal kurumlar askıya alındı.

AGOS Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni HrantDink’i 19 Ocak 2007’de gazete binasının önünde düzenlediği silahlı saldırıda öldüren Ogün Samast, 14 Kasım’da tahliye edildi. Adalet Bakanlığı Samast'ın denetimli serbestlik hakkının 19 Şubat 2022 tarihinde doğmuş olmasına rağmen bundan yararlandırılmadığını, şartlı tahliyesinin gerçekleştirildiğini kaydetti. Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast suç işlendiğinde 18 yaşından küçük olduğundan, cinayetle ilgili cezasını doldurarak geçtiğimiz günlerde tahliye edilmişti. Samast hakkında 220. madde kapsamındaki örgüt üyeliği hükmü ise zaman aşımından düşmüş, Samast bu nedenle ek bir ceza almadı.

Geçtiğimiz hafta Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Mohamed Hassan SheikhMohamud’un 36 yaşındaki motokurye Yunus Emre Göçer’e resmi araçla çarparak ölümüne neden oldu. 30 Kasım’da İstanbul’da gerçekleşen kazanın ardından Yunus Emre Göçer, hayati tehlike altında hastaneye kaldırılıp yoğun bakıma alınırken Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Mohamed Hassan SheikhMohamud, savcılığın karşısına bile çıkarılmadan karakoldan serbest bırakıldı. Kamuoyu bu skandalı daha hazmedemeden yeni bir skandal daha ortaya çıktı. Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun Türkiye’den kaçmasından 5 gün sonra, Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçiliği’nden bir heyetin, Somali Cumhurbaşkanı’nı makamında ziyaret ederek askeri iş birliği hakkında görüşme yaptığı ortaya çıktı.
 
9 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete'de yer alan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörlüğü, Öğretim Üyesi Alımı için ilanındaki
Son yıllarda açık hava tımarhanesine dönen “cinnet” vatanımızda yaşananlar bunlarla kalmadı birkaç gün önce de Süper Lig’in 15’inci haftasında Ankaragücü, Çaykur Rizespor maçın bitiş düdüğünün çalmasıyla Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, sahaya girerek hakem Halil Umut Meler’e yumruk attı. Yere düşen Meler’eAnkaragüçlüler tekme tokat vurdu. Saldırının ardından Halil Umut Meler’in sol gözü morardı. AKP'nin kurucu üyelerinden olan Faruk Koca, 22. ve 23. dönem AKP Ankara Milletvekiliydi. Şaşırdık mı şaşırmadık artık hiçbir şeye şaşırmıyoruz. Çünkü insanın bir şeylere şaşırabilmesi için tüm şartların normal olması gerekiyor ama bu ülkede artık hiçbir şey normal değil. Dilan Polat, Seçil Sezgin, Fatih Terim pespayeliklerinden bahsetmiyorum bile. Muktedirler el birliğiyle ülkenin çivisini çıkardılar ve her geçen gün de üstüne tüy dikiyorlar…