Afganistan’da, Türkmenistan’da, İran’da, Suriye ve Irak’ta yaşayan Türkmenlerin sıkıntıları bitmek bilmiyor. Afganistan ve İran’daki Türkmenlerin durumuna ayrıca değinmek gerekir. Ancak genelde ifade etmek gerekirse, Anadolu da dahil Türkmenlerin yüzü gülmüyor.

Yörük Türkmen Enstitüsü Teklifi Reddedildi

Anadolu topraklarında yaşayan Yörük-Türkmenleri üzecek bir gelişme yaşanmıştır. Bütçe görüşmelerinden önce TBMM’de Antalya Üniversitesi bünyesinde, kadim Yörük-Türkmen kültürünün bilimsel araştırmalarına öncülük etmesi, Yörük kültürünün yaşatılması için YÖRÜK ENSTİTÜSÜ kurulmasına dair CHP Antalya milletvekili tarafından verilen kanun teklifinin AKP ve MHP’nin oyları ile reddedilmesi Yörük ve Türkmenleri üzüntüye sevk etmiştir.

Türkmenler’e Türkiye Engeli

Türkmenleri üzüntüye sevk edecek bir başka olay, Türkmenistan’da yaşanmıştır. Kendi vatandaşları için Türkiye’den vize uygulamasını talep eden Türkmenistan’daN Türkiye’ye gelmek isteyen Türkmenlerin masrafları artmıştır. Bu masraflar; yol parası, vize ücreti, diğer izinler ve rüşvetler derken Türkmen manatı ile 200 bini buluyor. 200 bin Türkmen manatı kara borsada 1000 dolara, Türkmenistan merkez bankası kuru ile 5.714 ABD dolarına denk geliyor. Türkmenistan’ın kendi vatandaşlarına uyguladığı bu 'engellemeler' hiç de hoş değil. Temennimiz, bu sıkıntının 2023 Nisan ayında Antalya’ya geleceği öğrenilen Türkmenistan Dışişleri Bakanı ile yapılacak görüşmeden çözüme kavuşturulmasıdır.

Irak’ta Türkmenler Dışlanıyor mu?

Irak’ta yaşanan hükümet krizi, Türkmenler üzerinden yapılan gizli pazarlıkları da ortaya çıkarmıştır. Ülkenin Arap ve Kürtlerden sonra üçüncü asli unsuru olan Türkmenlerin yaşadıkları başta Kerkük olmak üzere Tuzhurmatu, Tazehurmatu, Tavuk, Altunköprü, Telafer gibi her biri Türkmeneli’nin vatan parçası olan yurtlarının Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ne bağlanmasını içeren 140'ncı madde tekrar gündeme getirilmiştir. 2007 Aralık ayına kadar görüşüp karara bağlanması gereken 140. maddenin tekrar gündeme taşınması, bölgede kaos ortamının hedeflendiğini göstermektedir. Ancak şimdilik sabık Irak Türkmen Cephesi Başkanı, milletvekili Erşat Salihi’nin yoğun girişimleri sonrası şimdilik rafa kaldırıldığı anlaşılmaktadır. Esas meselenin Irak’ta özellikle Türkmenlerin yoğun yaşadığı her yerde etkisiz hale getirilmesi ve dışlanması olduğunu vurgulayan milletvekili Erşat Salihi, Türkmenlerin Irak’taki askeri, güvenlik ve istihbarat alanındaki görevlerden özellikle uzak tutulduğunu söylüyor. Irak’ta Ulusal Ortaklık tanımının yalan olduğunu, eğer samimiyet olsaydı Kerkük’te Garnizon komutanı, istihbarat başkanı, emniyet müdürü gibi görevlerin Türkmenlere verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Suriyeli Türkmenlerin Kaygısı Devam Ediyor

Suriye’deki Türkmenlerin durumu ise hepimizin malumu. Yaklaşık 500 bin Türkmen kardeşimiz Türkiye’de 'sığınmacı hayatı' yaşıyor. Suriye topraklarında güvenli bölgelerde yaşayan Türkmenlerin ise gelecek kaygıları devam ediyor. Türkmenler bölgede Araplara yapıldığı gibi evlere sahip olmak istiyor, ilgi istiyor, iş alanları istiyor, fabrikalar istiyor. İstisnai Türk vatandaşlığına kavuşarak “Çifte Vatandaş” olmasını talep ediyorlar. En önemlisi 'güvenli bir gelecek' istiyorlar. Bölgedeki Türkmenlerin silahlandırılmasını, Esad ile görüşülerek, yapılacak işbirliği ile bölgedeki PYD/PJK güçlerinin temizlenmesini istiyorlar.

Türkmenler, Güneydoğu Anadolu’nun Sigortasıdır

Hem Suriye hem Irak Türkmenleri olsun, Türkmeneli coğrafyasında yaşayan Türkmen soydaşlarımızın mevcudiyeti, güneydoğu Anadolu sınırlarımızın sigortasıdır. Dolayısıyla Ankara öncelikle sınırların güvenliği için, sınırların ötesindeki soydaşlarımızın güvenliğini, huzurunu sağlamak ve gelecek kaygılarını gidermek mecburiyetindedir.