Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Celal İçten, Rusya'nın saldırgan politikası ve Ukrayna'daki çatışmalar nedeniyle Kırım Tatarlarının geleceğinin tehlikede olduğunu belirten bir açıklama yayımladı.

Açıklama şu şekilde:

Kırım Tatarlarının geleceği, adil bir barışa ulaşma ve Karadeniz bölgesinde ve tüm dünyada güvenliği sağlama umutları tehdit altında olmaya devam ediyor. Bunun nedeni Rusya'nın devam eden saldırgan ve provokatif politikasıdır. Nitekim Kırım'ın işgalinin ve Ukrayna'ya yönelik silahlı saldırganlığın başlamasının onuncu, Putin'in büyük ve kanlı bir savaş boyutuna taşıdığı çatışmanın ise ikinci yıldönümünde Kremlin Türkiye'de bir dizi açık propaganda etkinliği düzenlemeyi planlıyor.

Özellikle de 24 Şubat 2024'te, 2022'de Rus bombalarının ve füzelerinin Ukrayna'daki barışçıl şehir ve köylere düşmeye başladığı günün yıldönümünde saldırgan ülkenin temsilcileri İstanbul'da, gerçek amacı uluslararası yaptırımları aşmayı kolaylaştırmak olan bir Türk-Rus iş forumu düzenlemeye çalışıyorlar. Bu alaycı tutumun doruk noktası ise savaş kurbanlarının yasının tutulduğu bu günde İstanbul'da, Rusya’nın savaşına verdiği destekle tanınan şarkıcı Valentina Lisitsa'nın sahne alacağı bir konser düzenleme planıdır.

24 Şubat'ta Ankara'daki Rus Evi de, sanki Ukrayna topraklarını işgal eden, aralarında Kırım Tatarlarının da bulunduğu binlerce vatandaşını öldüren ve yüzlercesini hapseden Rusya değilmiş gibi, utanmadan bir de "Durdurulamayan Trajedinin 10 Yılı" başlıklı bir konferans düzenlediğini duyurdu.

Irak Türkleri Derneği, yeni başkanını İstanbul'da seçti Irak Türkleri Derneği, yeni başkanını İstanbul'da seçti

İşgalcilerin bu utanç verici politikasına müsamaha gösterilemez. Aksi takdirde, dünyanın ve özellikle Kırım Tatarlarının geleceklerinde keder ve zulümden başka seçenek olmayacaktır. Bu kritik ve belirleyici zamanda, Kırım Tatarları Ukrayna ile yan yana durmalı ve suçlu saldırganın provokasyonlarını ilkeli bir şekilde geri püskürtmelidir.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden ve Kırım'da Ukraynalılarla birlikte barış ve huzur içinde yaşamaktan yana olan İstanbul Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak Ukrayna ve Kırım'da yaşanan bu olayları büyük bir kaygıyla izlemekte ve şiddetle kınamaktayız.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi Başkanı

Celal İçten

Dasdcxcx