Masalın Biçimbilimi adlı dünyaca ünlü bu yapıtıyla Vladimir Propp (1895-1970), olağanüstü masalların kaynaklandığı temel yapıyı ortaya çıkardı ve masal incelemeleri için bir çözümleme modeli oluşturdu. Elinizdeki kitap ayrıca yine Propp’un “Olağanüstü Masalların Dönüşümleri” adlı yazısını da içermektedir. Eklenen diğer yazı ise E. M. Meletinsk’nin (1918-2005) “Masalın Yapısal ve Tipolojik İncelemesi”dir. Meletinsk hem Propp’un masal çözümleme yöntemi açısından katkısını ve etkisini yorumluyor hem de dünyanın çeşitli ülkelerinde sürdürülen masal, mit araştırmaları alanındaki çalışmaları değerlendiriyor.

Propp, bu yapıtta Rus halk masallarını yapısalcı bir yaklaşımla incelemekte ve yaptığı çözümlemeyle bütün "olağanüstü" masalların kaynaklandığı temel yapıyı ortaya çıkarmaktadır. Kuramsal açıdan yapısalcı olan Propp'un, çalışmasında yöntem olarak kendisine örnek aldığı kaynaklar A. N. Veselovski ve J. Bedieı'in masal üzerine yaptıkları çalışmalar olmakla birlikte asıl kaynağı A. N. Afanasyev'in yaklaşık altı yüz metin içeren Rııs Halit Masalları adlı derlemesidir. Propp, masal incelemesini bu derlemenin 50. masalından (Afanasyev'in düzenlemesine göre) başlayıp 151. Masalına kadar sürdürür ve bu masalları çalışmasına "bütünce" (corpus) olarak seçer.

Yöntemini ise çalışmasının ikinci bölümünde "Yöntem ve Gereç" başlığı altında açıklar. Bu şekilde çalışmasının savını basamak basamak nasıl tanıtlamaya çalıştığını tüm açıklığıyla gözler önüne serer

Halk bilimcilerinin biyolojiden ödünç aldıkları terimler folklor ile biyoloji arasındaki ilişkiyi göstermeleri açısından önemlidir. Örneğin Fin Okulu'nun kurucularından Von Sydow genetik bir bit çeşidini gösteren botanik ilminden "aciotype" terimini almıştır. Bu terim folklorda "mahalli" kelimesiyle tanımlanan bir masal tipinin, halk türküsünün veya atasözünün mahallı şekillerine işaret eder. Propp da yapısalcı yaklaşımı gereği genel olarak biçimlerin incelenmesi anlamına gelen ve bitkibilimle özdeşleştirilen biçimbilim (morfoloji) sözcüğünü masallara aktararak "masalın biçimbilimi" diye bir terim oluşturuyor. Bu sayede masallarınyapısının tıpkı bir bitkininki gibi incelenebileceğini ve bu yapıyı düzenleyen kuralların ortaya konulmasının olanaklı olabileceğini belirtiyor. Çağdaş dilbilim ve göstergebilimde göstergeler nasıl birbirleriyle kurdukları ilişkiler kapsamında değerlendiriliyorlarsa, Propp da bir masalı diğer masallarla olan bağıntısına göre ele alıyor.

Propp, masallar üzerine sadece yapısalcı bir çalışma yapmakla kalmıyor, aynı zamanda da "Sorunun Tarihçesi" adlı bölümde neden yapısal bir yaklaşım içinde olduğunu da gerekçelendiriyor: "Masalın bütün özelliklerinin yapısal incelemesi, masalın tarihsel incelemesinin yapılması için zorun) u bir koşuldur". Yani Propp'a göre masalın doğru bir biçimbilimsel incelemesi yapılmadığı sürece, sağlıklı bir tarihsel inceleme yapmak da mümkün değildir çünkü masal ile din, mit ile tarih arasındaki bağların kurulması tek tek masalların birbirleriyle karşılaştırılmasına, bu da bir masalın oluşturucu bölümlerinin bir bütüne olan bağıntılarının kurulmasına bağlıdır.

Alfa Yayınları tarafından yıllar sonra tekrar basılan Masalın Biçimbilimi gerek masal üstüne araştırma yapmak isteyenlere gerekse her türlü anlatıyı çözümleyici bir yaklaşımla ele almak isteyenlere sesleniyor.