“Genç bir ağaç yaralandığında o yaranın etrafında dolaşarak büyür. Ağaç büyümeyi sürdürürken söz konusu yara ağacın gövdesine oranla nispeten küçülür. Uzayan dallar ve büyüyen gövde yaralanma ve engellerin zamanla üstesinden gelindiğini bize anlatır. Ağacın geçmişin çevresinden dönüp dolaşarak büyüme biçimi, onun o eşsiz karakterine katkıda bulunur.” Prof. Dr. Peter Levine

Psikolojik Sağlamlık; insanların öngörülemez olaylara, sıkıntılı yaşam deneyimlerine, kayıp ve risk gibi zorlu yaşam şartlarına uyum sağlayabilme ve esneklik gösterebilme becerisidir. Psikolojik Sağlamlık bireye özgü tek bir özellik değildir, kişinin sahip olduğu içsel motivasyonel kaynaklarını yönetebilme ve olumsuz yaşam olaylarını pozitif yönde kullanabilme becerilerinin tamamını da içerir.

Derinden etkileyen olumsuz yaşam olaylara (hastalık, sevilen birinin kaybı, taciz, zorbalık, iş kaybı ve finansal stres gibi kişisel krizler dışında, haberlerde ki  terör saldırıları, toplu katliamlar, doğal afetler, küresel salgınlar ve savaş gibi trajik olaylar gibi toplumsal olaylar) psikolojik yönden sağlam olan insanlar, zorluklarla başa çıkmak için güç ve büyümeyi teşvik eden ve genellikle eskisinden daha güçlü ortaya çıkan sağlıklı başa çıkma becerilerini kullanırlar.

Psikolojik yönden sağlam olmayan insanlar ise, umutsuzluğa kapılmak, sorunlardan saklanmak ve hayatın zorluklarına karşı kaçınma davranışı gibi sağlıksız başa çıkma stratejileri kullanırlar. Ve bu yanlış başa çıkma stratejileri kişilerde, düşük enerji, depresyon, kaygı ve kronik yorgunluk olarak kendini gösterebilir.

Psikolojik Sağlığınızı İyileştirmek İçin Neler Yapabiliriz;

1.                 Amaç Yaratmak

Psikolojik Sağlamlığın anahtarı; Anlamlı ve amaçlı bir hayat yaşamaktır.

Hayatınızın bir amacı olmadığını düşünüyorsanız, endişelenmeyin. Amaç dediğimiz şeyin,  dünyanızı değiştirmeye veya başkalarına yardım etmeye adanmış bir kariyer bulmayı içermesi gerekmez. Her gün nazik olmayı, zorbalığa uğrayan öğrencilere yardım etmeyi, evsizler veya istismar mağdurları gibi acı çekenlerin savunucusu olmayı veya barınaktan evcil hayvanları sahiplenmeye teşvik etmeyi hedefleyerek dünyayı daha iyi hale getirmek de amacınız olabilir.

Hayatta bir amaç bulmanın ve daha anlamlı bir hayat inşa etmenin birçok yolu vardır. Hayatınızın sonunda nasıl hatırlanmak istediğinizi yazın ve geride bırakmak istediğiniz mirasa ulaşmak için bazı hedefler belirleyin. Bu hedeflerinize ulaşmak için çalışmak size her gün yataktan kalkmanız için bir neden verecektir.

2.                 Olumsuz Düşünceleri Yeniden Çerçevelendirin

Psikolojik yönden sağlam olmayan insanlar, olumsuz durumlara gerçekçi bir şekilde bakamazlar ve değiştirilemeyecek şeyler üzerine odaklanırlar. Bu durum yoğun kaygı ve endişe oluşturur.

 Zorluklar hakkında daha olumlu ve umut verici şekillerde düşünmek için, yaşadığınız olaylar ile ilgili düşüncelerinizin kanıtlarını ve aksi kanıtlarını yazın. Bu size olayları olduğu gibi görmeniz için yardımcı olacaktır.

3.                 Neyin Kontrol Altında Olduğuna Odaklanın

Bir kriz ya da sorunla karşı karşıya kaldığınızda, kontrolünüzün çok ötesindeymiş gibi hissettiren duygular altında ezilebilirsiniz. Bu durumda yapabileceğiniz şey, kontrol edemeyeceğiniz durumlara odaklanmak yerine gerçekçi adım atmak için doğrudan kontrol edebileceğiniz durumlara odaklanmaktır.

4.                 Geleceğinizi Yazın

Birkaç dakikanızı ayırın ve gelecekte zamanınızı nasıl geçireceğinizi, kiminle geçireceğinizi ve hayatınızda olmasını istediğiniz tüm güzel şeyleri yazın. Bu yazdıklarınızı, daha iyi bir geleceğe ulaşmanıza yardımcı olacak küçük, ölçülebilir hedefler yapmanız için kullanın. Daha iyi bir geleceğe doğru çalışırken, adımlar küçük olsa bile, bu size bir amaç duygusu ve dört gözle bekleyeceğiniz bir hedef verir.

5.                 Güçlü Yönlerinizi Belirleyin

Yetenekli ve kendinden emin hissetmek önemlidir. Bunu hissetmenin en iyi yollarından biri, kendinize sahip olduğunuz güçlü yönleri hatırlatmaktır. Geçmişteki başarılarınızı ve başarılı olmanıza yardımcı olan niteliklerinizi, değersiz ve başarısız hissettiğinizde öyle olmadığınızı kanıtlamak için bir deftere yazın ve sık sık okuyun. 

İyileştirilmesi gerektiğini düşündüğünüz bir alan varsa, onu da listelemekten korkmayın. Kendinizi geliştirmeye çalışmak, genel refahınızı etkilemenin harika bir yoludur.

6.                 Affedin

Geçmişteki kırgınlığı ve öfkeyi bırakmak, enerjinizi daha olumlu şeylere harcamanız için sizi özgürleştirecektir. Birini affetmek, o kişinin sizi tekrar incitmesine izin vermeniz veya hayatınıza tekrar almanız gerektiği anlamına gelmez. Affetmek, sizi geride tutan ve o kişiye bağlı tutan öfkeden kendinizi serbest bırakmakla ilgilidir.  

7.                 İyilik Davranışları Gerçekleştirin

Başkaları için güzel şeyler yapmak size dünyada bir fark yaratma gücüne sahip olduğunuzu hatırlatır. İhtiyacı olan bir komşuya yardım etmek, bir topluluk etkinliği için gönüllü olmak veya bir hayır kurumu için para toplamak, psikolojik sağlığınızı iyileştirmenin birkaç basit yoludur.

Ayrıca, günlük yaşamınızda başkalarına karşı nazik olmanın yollarını arayın. Bunu yapmak bedeninizin ve zihninizin size teşekkür etmesini sağlayacaktır.

Son Bir Not; İyileşme Umudumuzu Ancak Kendi Dünyamızda Bulabiliriz.