7 Kasım 2023 tarihinde Gagavuzya milletvekili gazeteci, belgesel yönetmeni, sonucu, meslektaşım Ivinna Köksal'ı Türk Diasporası programında konuk ettik. Ivinna Hanımın tanımı ile küçücük bir ülke; kocaman yürekli insanların var olduğu bir Türk yurdu, Gagavuzya. 

200 binin üzerinde vatandaşı olan Gagavuzya 1906 yılında Rusya'ya rağmen dev Yürekli Türkler bir devlet kurmayı başarmışlardı. Kısa bir süre sonra Rusya bu devleti işgal etti. 1990 yılına gelindiğinde tekrar bağımsızlığını ilan eden Gagavuzya 4 yıllık görüşmeler sonrası Moldovya içerisinde özerk bir bölge olmayı kabul etti. Gagavuzya Avrupa'nın göbeğinde pırıl pırıl Anadolu Türkçesi konuşan Çalışkan insanların olduğu bir vatandır. Ekmek Davası nedeniyle dünyanın dört bir tarafına dağılan Gök Oğuzlar kendi anayurtlarına dönmeleri için Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin desteklerini artırarak devam ettirmelidir. Türk devletleri teşkilatına ilk olarak gözlemci sıfatıyla, daha sonra ise daimi  üye olarak Türk devletleri teşkilatına dahil edilmelidir. Rusya Federasyonu kendi emperyal alanında gördüğü Gagavuzya'yı ilhak edebilmek için oligardlarından birini görevlendirdiği bilinmektedir. Shor Parti lideri Ilan Shor Moldovya'da 15 yıl ağır ceza ile yargılanmış ve cezası onanmıştır. ancak Ilhan Shor bu durumdan kurtulmak için İsrail'e kaçmıştır. Uzun yıllardır İsrail'de olduğu bilinen bu kişi ABD tarafından kara Para trafiği yönettiği için bilek liste alınmıştır. Avrupa'da da bu suçlamalardan kaynaklı olarak aranmaktadır. Ne hikmetse İlhan Shor'un partisi Gagavuzya'da para dağıtarak seçimleri manipüle etmektedir. İsrail Filistin çatışmasında binlerce masum Filistinli katledilirken; Rusya'nın sesinin cılız çıkmasının sebebi İsrail'de barındırılan Rus oligard'ların varlığı olabilir mi? Devlet niteliğini kaybeden İsrail, Rus oligardlarla birlikte Türk yurtlarını Rusya'ya kazandırma denkleminin içerisinde yer almaktadır.

--------------------------------------------------------------------

Biraz da iç siyasete dönelim. CHP genel başkanlığına seçilen Sayının Özgür Özel'e başarılar dilerim. Türk siyasetinde nezaketim ve kaybetmenin timsali olarak görülen Kemal Kılıçdaroğlu dönemi bitmiştir. CHP'ye daha sola taşıyacağına inanılan, Özgür Özel Türkiye'de eksikliği hissedilen Anamuhalefet için bir çıkış yolu olur mu yaşayacağız ve göreceğiz? Muhalefetin güçlü olmadığı bir demokrasiden demokrasi olarak bahsetmek ne kadar yanlış olursa; solun sağlaşması; ya da sağın sollaşması da yanlıştır. Orta sağda yeni bir nefes olarak tanımlanan umut bağlanan iyi Parti büyük bir hayal kırıklığına neden olmuştur. Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP kurultayında telaffuz ettiği sırtımda hançerle seçime girdim cümlesine iyi Parti Genel Başkanı Meral akşener'den cevap geldi. Ne yazık ki iyi Parti seçim öncesi milletvekilliği sıralamalarını paraya tahvil edildiği Sayın Meral akşener'in 6'lı masadan kalkması ve iki gün sonra tekrar o masaya dönmesinin bir proje olduğu söylenmektedir. Şimdi ise iyi Partili bir milletvekilinin AK Parti'ye geçmesi bu geçiş ile ilgili bir paradan bahsedilmesi Türk siyaseti için utanç vericidir. Her şeyden önce bu Güneş Motel modeli geçişler sadece ve sadece AK Parti'ye zarar vermektedir.

--------------------------------------------------------------------

Tam 85 yıl önce 10 Kasım günü saat 9'u 5 geçe mavi gözlü bozkurtumuzu kaybettik. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucu lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk 57 yaşındayken ebediyete intikal etti. Ruhu Şad mekanı cennet olsun. Türk olmanın gururunu yaşayan ve yaşatan teba olmaktan çıkartıp millet olmanın bilincine ulaştıran kişidir Atatürk. Türkü fukaralıktan kurtarıp ilimle bilimle buluşturan kişidir Atatürk. Yeryüzündeki tüm Türklere kardeş sayan Ziya Gökalp'in dizelerindeki gibi düşünen kişidir Atatürk 

"Vatan ne Türkiyedir Türklere, ne Türkistan
Vatan, büyük ve müebbet bir ülkedir: Turan"

Başarı Atatürk'ün yaptıklarını yok etmekle değil; Atatürk'ün yaptıklarının üzerine eklemekle mümkün olacaktır. Hasta yatağında Hatay'ı vatan topraklarına katan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü minnetle ve şükranla  anıyoruz.

--------------------------------------------------------------------

Son olarak Yargıtayın bir kararı ile Anayasa mahkemesi arasındaki bir kararın kavgaya evrilmesi Türkiye Cumhuriyeti devletini derinden sarsacak niteliktedir. Türk hukukunun bir an önce adaleti temel alan "hak" kavramının varlığını ortaya koyan, adalet için dünyaya örnek olan bir nitelik ve niceliğe dönmesi gerekmektedir. Devletin dini adalet olursa o devletihiç bir güç yıkamaz.