Yazar ve tarihçi Mehmet Berk Yaltırık, yeni yayınlanan 3. romanı “Karanlığın Şahidesi”nde korku ile tarihi kurguyu birleştiriyor. Yaltırık okurlarının aşina olduğu zenginlikte karakterleriyle, ürperten atmosferiyle, renkli diliyle kendine özgü bir roman olan Karanlığın Şahidesi, III. Selim devri İstanbul’unu da iyi yansıtıyor.

"Yedikuleli Mansur" ve "Istırancalı Abdülharis Paşa" kitaplarından sonra Yaltırık'ın 3. romanı olan "Karanlığın Şahidesi" 1800’lü yılların başlarındaki İstanbul’un eğri büğrü sokakları ve türlü türlü ahşap evleri arasında, kâh insanların kâh cinlerin âleminde savrulup duran Hayata gözlerini “esirenin kızı” olarak açan Periveş’in macerasını anlatıyor. Periveş’in “kız harami”ye ve hatta “zorba azrail’i”ne dönüşmesinin, kaderinin hem fettan hem de cazgır Ecelyandı Ateş Behiye’ninki ile hemhal oluşunun hikâyesi…

Tarihte erkek kılığında gezen kadın korsanlar bir yana, Reşad Ekrem Koçu’nun aktarmalarından bu türden bir kurgunun rahatlıkla yazılabileceğini düşünerek yeni bir roman taslağının ilk adımını attığını belirten Mehmet Berk Yaltırık, şunları da ekliyor: “Konu için de seneler önce yazdığım Ecelyandı Ateş Behiye’yi düşünüyordum. Nisan 2012’de kaleme aldığım Ecelyandı Ateş Behiye adlı kadın külhaninin öyküsü, Mayıs 2022’de Gölge e-Dergi’nin 56. sayıda yayımlanmıştı. Ancak üzerinde çalışmayarak bir kenara bırakmıştım. Karanlığın Şahidesi’nde ise karakter daha detaylı bir halde okuyucuyla buluşturmak istedim.” 

Romanın hikâyesini oluştururken, taslak üzerinde çalışırken doğumundan itibaren cinlerin ve insanların musallatına uğrayan bir konak cariyesi üzerine düşünürken, bunun bir intikam hikâyesi olmasını istediğini dile getiren Yaltırık, kitabın iki ana karakteri Periveş ile Behiye’nin türlü haksızlıklara maruz kaldığını ancak sonunda intikamlarını aldıklarını da vurguluyor. 

Tarihi korku türündeki eser İthaki Yayınları etiketiyle yayımlandı. "Karanlığın Şahidesi" yayınevinin Türkiye edebiyatından çeşitli spekülatif kurgu eserleri bir araya getirdiği Pangea Serisi'nin 25'inci kitabı olma özelliğini taşıyor.