Suriye sınırımızın hemen ötesinde gerçekleştirilen Pençe-Kılıç Operasyonu, Hava Kuvvetlerimizin eski günlerine döndüğünü göstermekte. Hava harekatında 400’e yakın terörist etkisiz hale getirilmiş, onlarca stratejik hedef imha edilmiştir. İkinci adımın kara harekatı olabileceği sinyali verilmekle birlikte, bunun gerçekleşmesi için İran ve özellikle Rusya’nın ikna edilmesi gerekiyor. Yunanistan ders almalı! Türk Hava Kuvvetleri 130 bin km2 lik alanda 600 km uzunluğunda bir hattı vurmuştur. Bu noktada boyundan büyük işlere kalkışan Yunanistan’ı da uyarmak isterim. 130 bin km2’lik alan tam Yunanistan kadardır. 600 km hat ise, Yunanistan’ın kuzeyinden güneyine doğru Türk-Yunan cephesinin kuş uçuşu mesafesine denk gelmektedir. Komşumuzu Ege Denizi, Adalar, Batı Trakya ve Kıbrıs meselesinde aklını başını almaya davet ediyoruz.

Süleyman Şah Türbesi

Bu arada Atatürk cephesinden Suriye Operasyonu ile bağlantı kurmak istiyorum. Atatürk bugün hayatta olsaydı, DEAŞ’ın saldırısı sonrası Mümbiç’e bağlı Karakozak köyünden taşınan Süleyman Şah Türbesi’nin yeniden eski yerine inşa edilmesi için Ayn-elArap ve Mümbiç’in güvenli bölgeye dahil edilmesi hedefiyle çizmesini giyer ve kara harekatını düzenleme emrini verirdi. Atatürk’ü bir kez daha şükran ve minnetle yad ediyoruz. Suriye operasyonunda Esad ile görüşme olacak ise, bu hususu da dikkate almak gerekiyor. Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta ise yapılan operasyonların ve yapılması düşünülen kara harekatının seçim malzemesi olarak kullanılması düşüncesidir. Sınır harekatının seçimle ilişkilendirilmesi veya böyle bir algının oluşması durumunda bunun ters tepkiye neden olacağını, milli duyguların zarara uğrayacağını düşünüyorum.

Bölge ülkelerinin mutabakatı

Suriye ve Irak’taki terör unsurlarının temizlenmesine yönelik operasyonlar öncesinde Ankara’nın; Moskova, Tahran, Bağdat ve Şam ile bir mutabakat sağlamasında mutlak fayda vardır. Ayrıca Türk Devletler Teşkilatı üye devletlerinin de kurucu üye Türkiye’nin terör kaynaklarının temizlenmesine yönelik girişimlerini desteklediklerine dair ortak bir görüş ifade etmelerinde de fayda vardır. Tüm bunlar Türkiye’nin elini güçlendirecek hamleler olacaktır. Böyle bir birliktelik ve mutabakat karşısında Amerika geri adım atmak durumunda kalacaktır kanaatindeyim.

CHP

Ordu, hepimizin ordusudur. Ana muhalefet partisi CHP’nin, olası kara harekatına yaptığı destek açıklaması önemlidir. CHP sözcüsü Faik Öztırak’ın “TSK’nın teröre ve terör örgütlerine yönelik mücadelesini destekliyoruz. Ordu, hepimizin ordusudur” açıklaması, Ankara’nın elini daha da güçlendirecektir. MYK toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan CHP Sözcüsü Faik Öztrak, gazetecilerin “Pençe Kılıç Hava Harekatı ve Suriye’ye olası kara harekatı” hakkında sorusu üzerine verdiği; “Terör bir insanlık suçudur. Her türlü terör eylemini lanetliyoruz. TSK’nın teröre ve terör örgütlerine yönelik mücadelesini destekliyoruz. Asker hepimizin askeridir, ordu hepimizin ordusudur. Terörle mücadelemiz meşrudur ve bu mücadeleden, askerimizin sırtından kendine oy devşirmek isteyenler varsa bunun adı da maalesef siyaset değildir” yanıtı altı çizilmesi ve dikkate alınması gereken milli bir yaklaşımdır. CHP’nin bu tavır ve yaklaşımı kamuoyunda takdirle karşılanmış, en önemlisi askere moral vermiştir.