Eğer 1923'te, kişi başına düşen ulusal geliri 70 dolar olan bir toplum, 2023 de 12 bin 415 dolara ulaşmışsa; bunun suçlusu O'dur!

Eğer 1929 - 39 yılları arasında, bütün dünyada sanayi üretimi yüzde 19 artarken, Türkiye'de yüzde 96 artmışsa; bunun suçlusu O'dur!

Eğer Türk işçisi, Batı'daki gibi, çocuk yaşta yeraltında günde 14 - 16 saat çalıştığı dönemler yaşamamışsa; bir oy hakkı için bile, Fransız işçisi gibi, 59 yıl kanlı bir savaşım vermek zorunda kalmamışsa; bunun suçlusu O'dur!

Eğer Türk kadını; yasal olarak Türk erkeğiyle eşitse; "köle" değilse, seçme ve seçilme hakkını, Fransız kadınından bile önce elde etmişse; kadınlar bugün Türkiye'de vali, bakan, cumhurbaşkanı olabiliyorsa; bunun suçlusu O'dur!

Eğer 1923'te Darülfünun*'daki öğrenci sayısı 2100 olan bir Türkiye'de, bugün yüzbinlerce genç üniversitelerde okuyorsa; bunun suçlusu O'dur!

Eğer gençler özgür irade ve fikirle yaşayabiliyorlarsa; bunun suçlusu O'dur!

Eğer şeyhülislamlar "fetva" verip Kuran'ın Türkçe basımını engelleyemiyorsa; ezanlar düşman bayraklarının gölgesinde okunmuyorsa; bunun suçlusu O'dur!

Eğer o günlerin, Köy Enstitülü** binlerce köylü çocuğu, kültür yaşama damgalarını vurabilidiyse ; bunun suçlusu O'dur!

Eğer 1923'lerde Ortaçağ karanlığında yaşayan bir toplum, bugün 21. yüzyılın aydınlığında bir nebze yaşayabilmişse; bunun suçlusu elbette ki O'dur!

AHMET TANER KIŞLALI (revize) 2023

Atatürk’ün suçlan saymakla bitmez.
Bir zamanlar kralların, şahların, cumhurbaşkanlarının, başbakanların Ankara’yı ziyaret için kuyruk olmalarının sorumluluğu da Atatürk’e aittir… Baskı rejimlerinden kaçan yüzlerce Batılı bilim adamının, bir zamanlar Kemalist Türkiye’yi seçmesinin sorumluluğu da.
Faşist Mussolini‘nin bite Türkiye’yi “Avrupalı” saymasının günahı da…
Onun suçudur.

Demiştir ki canım Paşam:

Benim manevi mirasım,ilim ve akıldır.

* Darülfünun Osmanlıca bir kelimedir.Arapça dar (yer, yurt) ve fünun (fenler) sözcüklerinden türetilmişdir.Bugün üniversite anlamında kullanılan bir sözcüktür.

**Adnan menderes kapatmıştır bu oluşumları